Ο πρώτος που έκανε παρατηρήσεις για τη συµπεριφορά των ζώων είναι ο µεγάλος φιλόσοφος ζωολόγος Αριστοτέλης, στο έργο του Περί τωv ζώωv lστoρίες. Ακολούθησαν µετά ο Darwin, ο Γάλλος εντοµολόγος J. Fabre και ο Maeterlinck. Η επιστήµη που ασχολείται µε τη συµπεριφορά των ζώων λέγεται Ηθολογία (ήθος+λόγος). Η ηθολογία είναι ένα κεφάλαιο της Οικολογίας που έχει σοβαρούς δεσµούς µε τη Ζωολογία και την Ψυχολογία.
Τα ζώα διαµόρφωσαν τη συµπεριφορά τους µέσα στο χρόνο, όπως διαµόρφωσαν τα οργανικά και φυσιολογικά τους συστήµατα, µε τη βιολογική εξέλιξη, δηλαδή δια µέσου των µεταλλάξεων και της φυσικής επιλογής. Το πιο κατάλληλα εφοδιασµένο άτοµο επιζεί και µεταδίδει τα χαρακτηριστικά του στις επόµενες γενιές.
Το 1935 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σ’ ένα γερμανικό περιοδικό ένα άρθρο του Konrad Lorenz με τον τίτλο “Der Kumpan in der Umwelt des Vogels” (Σύντροφος των πουλιών), που αναφερόταν με τρόπο επιστημονικό στη συμπεριφορά των πουλιών. Έτσι, για τη ζωολογία και γενικά για την ανθρώπινη γνώση ανοίχτηκε ένας καινούργιος δρόμος: γεννήθηκε η ΗΘΟΛΟΓΙΑ, η επιστήμη που μελετάει την κοινωνική συμπεριφορά των ζώων και του ανθρώπου. Αρκετά ηθολογικά στοιχεία υπάρχουν στα έργα του Αριστοτέλη και ειδικά στην «Ιστορία των Ζώων».
Γιατί ο Λύκος δεν σκοτώνει το κουτάβι που τον δάγκωσε; Γιατί ο Βασιλαετός όταν είναι νεοσσός τρώει τον αδελφό του, σαν αδελφοφάγος Κάιν; Γιατί τα ζώα συμπεριφέρονται έτσι κι όχι διαφορετικά;
Έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο να λύσει πολλά απ’ τα προβλήματα που σήμερα μας φαίνονται άλυτα. Π.χ. πως τα ζώα από μόνα τους κανονίζουν το δημογραφικό πρόβλημα. Ποιους μηχανισμούς χρησιμοποιούν για να ελέγχουν την επιθετικότητα μέσα στο εσωτερικό του είδους. Τι μέσα χρησιμοποιούν για να μεταδίδουν πληροφορίες (ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το ακουστικό σύστημα, άλλα είδη όμως χρησιμοποιούν χημικά ή οπτικά σήματα). Πως είναι φτιαγμένες οι κοινωνίες μέσα στον κόσμο των ζώων και ποια είναι η κοινωνική συμπεριφορά τους.
Η ηθολογία θέτει αυτή τη βασική ερώτηση: Ποια είναι η αξία της συμπεριφοράς για την επιβίωση των ατόμων του είδους; Ο ηθολόγος, απ’ τη σκοπιά του, μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες που θα χρησιμεύσουν στην πρόβλεψη του μέλλοντος της ανθρώπινης κουλτούρας, αλλά και του ανθρώπινου είδους.
Απ’ την άλλη μεριά, ο καινούργιος επιβάτης δεν λέει ότι «Εγώ θα μπω μέσα με το έτσι θέλω», αλλά παίρνει μια θέση υποταγής («Συγνώμη, είναι ελεύθερη μια θέση;»).
Έχει αποδειχθεί, για παράδειγμα ότι το μεγαλύτερο μέρος από το κελάηδημα των πουλιών έχει μια χρήση καθορισμού της επικράτειας. Η ρομαντική άποψη ότι τα πουλιά τραγουδούν επειδή είναι ερωτευμένα είναι απλώς μια φαντασίωση.Το κελάηδημα γίνεται κυρίως απ’ τα ενήλικα αρσενικά και
Οι κοινωνίες των ζώων ρυθμίζονται από διάφορους λεπτούς μηχανισμούς που φροντίζουν ώστε ο αριθμός τους να μην ξεπεράσει την ικανότητα της επικράτειας που τα συντηρεί. Όταν έχουμε υπερβολική αύξηση πληθυσμού, τότε παρατηρείται μεγάλη επιθετικότητα στα ζώα και καταλήγει σε μια πάλη που μπορεί να είναι θανάσιμη ή υποκύπτουν στις διάφορες επιδημίες και στρες.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα απ’ την άγρια φύση. Σήμερα ο Λύκος είναι ένα είδος που σχεδόν σ’ όλη την Ευρώπη έχει εξαφανιστεί. Στη χώρα μας, επίσης, ο βιότοπος όπου ζει δεν είναι εκείνος όπου ζούσε παλαιότερα. Τα δάση καταστρέφονται, τα ζώα με τα οποία τρέφονταν (ελάφια, ζαρκάδια) σχεδόν «δεν υπάρχουν πια». Ο Λύκος αναγκάζεται να κατεβαίνει στα χωριά και να ψάχνει στα σκουπίδια για τροφή. Έτσι, αυτό το ζώο χάνει τη συνήθειά του να ζει ομαδικά, γιατί το ομαδικό κυνήγι δεν προσφέρεται απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχει πια η λεία του.
Δυστυχώς, οι γνώσεις μας για τη συμπεριφορά των ζώων που ζουν στη χώρα μας είναι πολύ λίγες. Επίσης, οι πληροφορίες μας για το πώς «λειτουργούν» πολλά οικοσυστήματα είναι ακόμη ελλιπείς ή πολλές φορές ανύπαρκτες. Η σωστή διαχείριση της φυσικής κληρονομιάς είναι αναγκαία για την υγεία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε. Για να διαχειριστούμε σωστά πρέπει να γνωρίζουμε, για να γνωρίζουμε όμως πρέπει να μελετάμε.
http://www.terrapapers.com