Η ώθηση που έδωσε στον πολιτισμό μας πηγάζει από την ανακάλυψη μιας προσπέλασης προς το ασυνείδητο… Αλλά η κατάσταση άλλαζε ως προς το περιεχόμενο της απώθησης. Σε αυτό δεν μπορούσα να συμφωνήσω με τον Φρόιντ. Αυτός πίστευε ότι η αιτία της νεύρωσης ήταν ένα σεξουαλικό τραύμα. Η πείρα μου ωστόσο με είχε φέρει σε επαφή με πολλές περιπτώσεις νεύρωσης όπου ο σεξουαλισμός έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο, ενώ άλλοι παράγοντες βρίσκονταν στο προσκήνιο… Αργότερα παρουσίασα αυτές τις απόψεις στον Φρόιντ αλλά δεν νοούσε να παραδεχτεί ότι και άλλοι παράγοντες, πέρα από τον σεξουαλισμό, μπορούσαν να είναι η αιτία της νεύρωσης. Αυτό με απογοήτευσε ιδιαίτερα.
Με βάση τις δικές μου ανακαλύψεις, δεν είχα ακόμη καταλήξει ότι όλες οι νευρώσεις προκαλούνταν από σεξουαλική απώθηση ή σεξουαλικά τραύματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν έτσι, ενώ σε άλλες όχι.Θυμάμαι ακόμη πολύ ζωηρά με τί τρόπο μου είπε ο Φρόιντ: »Αγαπητέ μου Γιούνγκ, θέλω να μου υποσχεθείς ότι δεν θα απαρνηθεί ποτέ την σεξουαλική θεωρία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό απ” όλα. Πρέπει βλέπεις να την κάνουμε δόγμα, έναν ακλόνητο προμαχώνα».Αυτά μου τα είπε με μεγάλη συγκίνηση, με τον τρόπο που ένας πατέρας θα ξόρκιζε τον γιο του: »Δώσε μου τον λόγο σου για ένα και μόνο πράγμα, αγαπητό μου παιδί, ότι θα πηγαίνεις κάθε Κυριακή στην Εκκλησία».Με κάποια έκπληξη τον ρώτησα: »Έναν προμαχώνα… απέναντι σε τί ;»Οπότε μου αποκρίθηκε: »Ενάντια στην μαύρη πλημύρα της λάσπης του αποκρυφισμού»Πρώτα απ” όλα, εκείνο που με αναστάτωσε ήταν οι λέξεις »δόγμα» και »προμαχώνας». Γιατί ένα δόγμα, δηλαδή μια αδιαφιλονίκητη ομολογία πίστης, εμφανίζεται μόνο όταν υπάρχει η πρόθεση της μόνιμης καταπίεσης κάθε αμφιβολίας. Αυτό όμως παύει να πια να έχει οποιαδήποτε σχέση με την επιστημονική κρίση και εξυπηρετεί μόνο μια προσωπική τάση επιβολής.
Δημήτρης ΑργασταράςΑυτό χτύπησε την καρδιά της φιλίας μας. Ήξερα ότι ποτέ δεν θα μπορούσα να υιοθετήσω μια τέτοια τάση… Για μένα η σεξουαλική θεωρία ήταν εξ” ορισμού απόκρυφη, τόσο αναπόδεικτη υπόθεση όσο και πολλές άλλες θεωρητικές απόψεις. Κατά την γνώμη μου, μια επιστημονική αλήθεια ήταν μια υπόθεση επαρκής για την ώρα, αλλά που δεν έπρεπε να διατηρηθεί για πάντα σαν άρθρο πίστης.“Ενα ήταν σαφές: ο Φρόιντ, που πάντα τόνιζε την έλλειψη θρησκευτικότητας που τον χαρακτήριζε, είχε τώρα φτιάξει ένα δόγμα. Στην θέση ενός ζηλότυπου Θεού, που τον είχε χάσει, είχε τοποθετήσει μια άλλη, υποβλητική εικόνα, την εικόνα του σεξουαλισμού. Δεν ήταν λιγότερο επίμονη, απαιτητική, κυρίαρχη, απειλητική και αρχικά αμφίπλευρη από την αρχική εικόνα… Μόνο το όνομα είχε αλλάξει και μαζί με αυτό, φυσικά, η σκοπιά: ο χαμένος θεός θα έπρεπε τώρα να αναζητηθεί κάτω, όχι ψηλά. Αλλά τί σημασία έχει, τελικά, για τον όποιο ισχυρό παράγοντα αν την μία στιγμή ονομάζεται έτσι και την άλλη αλλοιώς ;Μόνο η βαθιά συγκίνηση που τον κατείχε όταν μιλούσε γι” αυτό φανέρωνε τα βαθύτερα στοιχεία που δονούνταν μέσα του. Βασικά ήθελε να διδάξει… αλλά αυτή η συγκεκριμένη ορολογία ήταν πολύ στενή για να εκφράσει αυτήν την ιδέα. Μου έδινε έτσι την εντύπωση ότι κατά βάθος πήγαινε ενάντια στον ίδιο του τον προορισμό και τον εαυτό. Και δεν υπάρχει, στο κάτω-κάτω, πιο μεγάλη πικρία από του ανθρώπου που είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του. Σύμφωνα με τα ίδια του τα λόγια, ένιωθε να απειλείται από μια »μαύρη πλημμύρα λάσπης», αυτός που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον είχε προσπαθήσει να κατεβάσει τους κάδους του σε εκείνα τα σκοτεινά βάθη.Δεν συνειδητοποίησε το γεγονός ότι η »μονοτονία της ερμηνείας» του φανέρωνε μια φυγή από τον εαυτό του, από εκείνη την άλλη πλευρά του εαυτού του… Παρέμενε το θύμα της μίας πλευράς, που μπορούσε να αναγνωρίσει, και γι” αυτό τον θεωρώ τραγική μορφή. Γιατί ήταν ένας μεγάλος άντρας……κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο επειδή παρασύρει τους ανθρώπους σε ακρότητες, έτσι ώστε μια μέτρια αλήθεια να θεωρείται η Αλήθεια…Κάτω από το βάρος της προσωπικότητας του Φρόιντ, είχα παραμερίσει την δική μου κρίση και είχα απωθήσει την κριτική μου διάθεση. Αυτό ήταν απαραίτητη προυπόθεση για την συνεργασία μαζί του. Είπα στον εαυτό μου : »Ο Φρόιντ είναι πολύ σοφός και έχει πολύ περισσότερη πείρα από σένα. Πρέπει να ακούς αυτά που λέει και να μαθαίνεις από αυτόν».Και ύστερα με μεγάλη μου έκπληξη…. δεν μπορούσα να μην ανακαλύψω την στενή σχέση ανάμεσα στην αρχαία μυθολογία και στην πρωτόγονη ψυχολογία και αυτό με οδήγησε σε μια εντατική μελέτη…