ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
• 1 κιλό αλεύρι
• 1 1/2 κούπα βούτυρο
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1 κούπα γάλα
• 2 κουταλιές αμμωνία
• 4 κροκκάδια
Για τη γέμιση
• 2 κιλά μυζήθρα
• 3 κούπες ζάχαρη
• 1 ασπράδι αυγού ή 1 κουταλιά κορν φλάουρ και 2 κουταλιές ανθόνερο
Για το άλειμμα
• 1 κροκκάδι
• κανέλλα
• 1 κιλό αλεύρι
• 1 1/2 κούπα βούτυρο
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1 κούπα γάλα
• 2 κουταλιές αμμωνία
• 4 κροκκάδια
Για τη γέμιση
• 2 κιλά μυζήθρα
• 3 κούπες ζάχαρη
• 1 ασπράδι αυγού ή 1 κουταλιά κορν φλάουρ και 2 κουταλιές ανθόνερο
Για το άλειμμα
• 1 κροκκάδι
• κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε τα κροκκάδια, την αμμωνία και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανοίγουμε σε φύλλο τη ζύμη που φτιάξαμε. Βάζουμε μέσα σ' ένα μπολ τη μυζήθρα, τη ζάχαρη και το ασπράδι, αφού πρώτα το χτυπήσουμε και τα ανακατεύουμε. Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με τη ρόδα της πίτσας. Βάζουμε στο κέντρο κάθε κύκλου, γέμιση. Με τα δάχτυλα, σηκώνουμε γύρω-γύρω τη ζύμη και το φύλλο σαν δισκάκι. Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο κροκκάδι και πασπαλίζουμε με κανέλλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 50' περίπου.
Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε τα κροκκάδια, την αμμωνία και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανοίγουμε σε φύλλο τη ζύμη που φτιάξαμε. Βάζουμε μέσα σ' ένα μπολ τη μυζήθρα, τη ζάχαρη και το ασπράδι, αφού πρώτα το χτυπήσουμε και τα ανακατεύουμε. Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με τη ρόδα της πίτσας. Βάζουμε στο κέντρο κάθε κύκλου, γέμιση. Με τα δάχτυλα, σηκώνουμε γύρω-γύρω τη ζύμη και το φύλλο σαν δισκάκι. Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο κροκκάδι και πασπαλίζουμε με κανέλλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 50' περίπου.
Καλή επιτυχία
Οι ανεβατές καλτσούνες, είναι ενα πολύ παλιό παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης, που όσο παιρνούν τα χρόνια, όλο και λιγότερο εμφανίζεται στα γιορτινά τραπέζια της Ανάστασης, αφού τη θέση του παίρνουν πια τα τυποποιημένα, όπως συμβαίνει δυστυχώς και με πολλά άλλα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της Ελλάδας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να διαδώσουμε, όσο μπορούμε, μερικά απο τα διατροφικά έθιμα, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διαχρονική παράδοση του τόπου μας, ώστε να μη χαθούν. Η προσπάθεια είναι εντελώς ερασιτεχνική και γι΄αυτό ζητάμε τη κατανόηση όλων όσων ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο των βίντεο και διαπιστώνουν αδυναμίες σε ορισμένα σημεία.
Καλιτσούνια κρητικά Ηρακλειώτικα
Προειδοποίηση: το ποστ είναι διπλοσέντονο. Όποιος βαριέται μπλα μπλα μπα, ας πάει κατευθείαν στη συνταγή.

Εγώ τότε, μικρή και απονήρευτη παιδίσκη, δεν ήμουν τόσο πωρωμένη ακόμα με τα μαγειρικά. Ναι μεν ανακατευόμουν και το λάτρευα το άθλημα, αλλά για λόγους που δεν χρειάζεται τώρα να αναφέρω, δεν ήμουν ακόμα πολύ ψαγμένη. Ήμουν και μωρομάνα και δεν προλάβαινα να ασχοληθώ και με πολλά. Γιατί τα λέω αυτά; Θα καταλάβετε.





Δείτε τη συνταγή και μετά σας λέω μερικές παρατηρήσεις.
Καλιτσούνια γλυκά Κρήτης Ηρακλειώτικα
Υλικά
Ζύμη
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 αυγά
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 φακελάκια μπέκιν (= 13 κ. γλ.)
περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (800 γρ. μου πήρε εμένα)
Γέμιση
1.300 γρ. μυζήθρα ανάλατη μαλακή (όχι αυτή που τρίβουμε αλλά τη φρέσκια)
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη (1 ½ έβαλα εγώ)
3-4 αυγά χτυπημένα καλά
Άλειμμα
1-2 αυγά χτυπημένα με 1 κ. σ. νερό
κανέλλα
Εκτέλεση

Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, το γάλα και σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέκιν, όχι όλο μαζί, αλλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που στέκεται

Σε ένα μπωλ, λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πηρούνι.

Ανακατεύουμε.




Αν δεν έχουμε φορμάκια, κόβουμε ζύμη με ένα στρογγυλό πιατάκι, βάζουμε από πάνω μια κουταλιά γέμιση και τσιμπάμε ολόγυρα στις άκρες να κλείσει η ζύμη.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί (αν δεν είναι σε φορμάκια), τα αραδιάζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Tips:
Η δόση είναι πολύ μεγάλη. Μπορείτε να κάνετε τη μισή.
Αν δεν κάνετε λεπτό το φύλλο, θα σας περισσέψει γέμιση και θα αναρωτιέστε γιατί. (χρόνια αναρωτιόμουν)
Αν δεν είναι σφιχτή η ζύμη, θα σας ανοίξουν κατά το ψήσιμο αν τα έχετε τσιμπήσει. Όσα χρόνια έκανα τη συνταγή, τα τσιμπούσα. Επειδή η Ράνια ξέρει πόσο μου αρέσουν, φρόντισε να μου πάρει φορμάκια ειδικά από την Κρήτη, για να παιδεύομαι λιγότερο. Ήταν πιο πρακτικό. Για 1η φορά όμως, το ένα και μοναδικό που τσίμπησα και δεν έβαλα σε φορμάκι, μου άνοιξε στο ψήσιμο και έχασε το σχήμα του. Δεν ξέρω γιατί.
Τις επόμενες μέρες, η γέμιση μάζεψε ολίγον για 1η φορά. Επίσης δεν ξέρω γιατί. Εσείς οι κρητικοί ειδήμονες που με διαβάζετε, ρίξτε τα φώτα σας.
Η αρχική συνταγή, έλεγε 1 φλυτζάνι βούτυρο. Εγώ ίσως έχω βάλει λιγότερο και γι’ αυτό μου πήρε και λιγότερο αλεύρι.
Θεωρώ ότι η ποσότητα του μπέκιν είναι πολύ μεγάλη και γι΄ αυτό φουσκώνει η ζύμη πολύ. Θα πρότεινα να βάλετε λιγότερο. Η ζύμη στα καλιτσούνια πρέπει να είναι πολύ λεπτή και να μη φουσκώνει. Η συνταγή της Ράνιας (που δεν την έχω) είναι πολύ καλύτερη.
Το απόλυτο τιπ για τα κρητικά καλιτσούνια, η Ράνια λέει ότι είναι το εξής: Μόλις βγουν από το φούρνο, έτσι όπως είναι ζεστά, τους βάζουν επάνω τους νεραντζόφυλλα και παίρνουν ένα εκπληκτικό άρωμα.
Λίγη ζύμη που περίσσεψε (είχα λίγο λιγότερη μυζήθρα), γέμισε με μαρμελάδα.
