Καρκίνος παχέος εντέρου: 30 λεπτά περπάτημα μειώνουν το ποσοστό θνησιμότητας - Point of view

Εν τάχει

Καρκίνος παχέος εντέρου: 30 λεπτά περπάτημα μειώνουν το ποσοστό θνησιμότητας





Μόλις 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Είναι ήδη γνωστό ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων μορφών καρκίνου.  Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, μια από τις πρώτες στο είδος της, έδειξαν ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου ακόμα και μετά τη διάγνωση του καρκίνου.
Για τη μελέτη, η επιστημονική ομάδα εξέτασε δεδομένα από μια προηγούμενη μελέτη που περιελάμβανε περισσότερους από 150.000 άνδρες και γυναίκες και συνέκρινε τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας μεταξύ 1982 και 1997.
Οι ερευνητές συνέδεσαν τα επίπεδα δραστηριότητας τόσο με τον αριθμό των διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ 1998 και 2005 όσο και με τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου που σημειώθηκαν μεταξύ 1998 και 2006.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ασκούνταν με συνέπεια για τουλάχιστον δέκα χρόνια αντιμετώπιζαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου.



Η Δρ. Kathleen Wolin της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι αν και τα μεγαλύτερα οφέλη φαίνεται να παρουσιάζουν όσοι έχουν ασκηθεί για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, δεν ήταν αναγκαίο να τρέχουν μαραθώνιο ή να ασκούνται για πολλές ώρες την ημέρα.
Όπως ανέφερε, 30 λεπτά καθημερινό περπάτημα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων και μπορούν να προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία.
“Οι άνθρωποι που ασκούνταν σταθερά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου, συγκριτικά με όσους έκαναν καθιστική ζωή”.


“Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε την άσκηση, αλλά επίσης ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να δραστηριοποιείστε. Αυτό είναι το μήνυμα που ελπίζουμε να λάβουν οι άνθρωποι από αυτή τη μελέτη."
Η Δρ. Wolin, επίκουρος καθηγήτρια Χειρουργικής, επεσήμανε επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι επωφελής ακόμη και μετά την διάγνωση καρκίνου του.
“Υπάρχουν αποδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής και θανάτου μετά από τη διάγνωση του καρκίνου.
Έτσι, ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν φυσική δραστηριότητα μπορούν να ξεκινήσουν την άσκηση μετά τη διάγνωση τους και να δουν κάποια πραγματικά οφέλη".

Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
6974 139 931
http://rhodosgeneralsurgery.blogspot.gr/

Pages