Το ζευγάρι θα πρέπει να ενημερώνεται και να καθησυχάζεται ότι η νόσος ΙΡΡ δεν είναι όγκος ή καρκίνος και ότι δεν αποτελεί το τέλος της σεξουαλικής ζωής τους διότι υπάρχει θεραπευτική λύση. Η επίπτωση της IPP υπολογίζεται στο 1% του γενικού πληθυσμού, εξαρτάται από την ηλικία και είναι υψηλότερη μεταξύ της 5ης και 6ης δεκαετίας της ζωής.
Η ακριβής ΑΙΤΙOΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ της IPP δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένη. Έχουν ενοχοποιηθεί αιτιολογικοί παράγοντες όπως: ο τραυματισμός του ινώδη χιτώνα κατά την σεξουαλική επαφή: πεϊκό τραύμα, μικροτραυματισμοί κατά την σεξουαλική επαφή ή ατυχήματα (με δίκυκλα ή εργατικά), μικροαιμορραγίες ουρήθρας, αυτοάνοσοι μηχανισμοί (αποτελούν μάλλον επακόλουθο και όχι αίτιο), αγγειίτιδες, έλλειψη βιταμίνης Ε, μικροαιμορραγίες ουρήθρας (μετά από TUR χερισμούς ή μεγάλης διαμέτρου ουρηθρικούς καθετήρες), διαταραχές μεταβολισμού των ινοβλαστών και παραγωγής κυτοκινών κατά την επούλωση. Οι στυτικές δυσλειτουργίες στις νεότερες ηλικίες αποτελούν αίτιο αλλά και αποτέλεσμα της νόσου.
Ενοχοποιείτε επίσης η ανώμαλη διάταξη των ινών του ινώδη χιτώνα (έξω επιμήκεις ίνες - έσω κυκλοτερείς, χωρίς αύξηση κολλαγόνου αλλά μείωση της ελαστίνης ), με αποτέλεσμα κατά την στύση να μην δημιουργείται ομαλή έκπτυξη του λευκού χιτώνα με επακόλουθη μικροαιμορραγία , φλεγμονή και ίνωση. Η αγγειίτιδα υπό τον λευκό χιτώνα (χώρος του Smith) έχει και σαν επακόλουθο φλεγμονή στην περιτονία του Buck πάνω από την πλάκα. Έτσι εξηγείται η δυσκολία αποκόλλησης της περιτονίας Buck από την πλάκα , κατά την αποδόμηση του πέους.
Εδώ γεννάτε όμως ένα ερώτημα: όλα τα τραύματα θα οδηγήσουν στη δημιουργία πλάκας τύπου La Peyronie? Πιθανότατα θα αναπτύξουν πλάκα οι ασθενείς που κάνουν εύκολα ουλές (χηλοειδή). Οι νεαρότερες ηλικίες έχουν καλύτερη επούλωση και καθώς αυξάνει η ηλικία οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους με αποτέλεσμα την αύξηση των μικροτραυματισμών και την ελάττωση της επουλωτικής ικανότητας. Η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με τις συχνές σεξουαλικές επαφές (>από 3-4 /εβδομάδα)και ιδιαίτερα σε στάσεις τραυματικές για το πέος(π.χ. η σύντροφος ιππαστί). Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η νόσος αφορά ηλικιωμένους ιστούς και ασθενείς με αυξημμένη libido. Πρόσφατα, οι Usta et al, ανακοίνωσαν ότι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη της IPP είναι η υπέρταση, το κάπνισμα, η υπερλιπιδαιμία η υπερουρηχαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης (νεότερες ηλικίες).
Κατά το μικροτραυματισμό του πέους προκαλούνται ρήξεις των ινών κολλαγόνου και των ελαστικών ινών του ινώδη χιτώνα, μικροαιμορραγία, ενεργοποίηση των ινοβλαστών, τοπική έκλυση αυξητικών παραγόντων (π.χ., TGF-β1) και ανάπτυξη ινώδους συνδετικού ιστού.
Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ IPP απαντάται στο 30% των περιπτώσεων και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, παίζοντας ένα κυρίαρχο ρόλο στη ψυχοπαθολογία της νόσου. Η οργανική στυτική δυσλειτουργία που συνυπάρχει με την ΙΡΡ, μπορεί να οφείλεται σε επώδυνη στύση (λόγω σοβαρής πεϊκής δυσμορφίας, σε δυσχέρεια εισόδου στον κόλπο λόγω μεγάλης πεϊκής κάμψης, σε φλεβική διαφυγή λόγω ανελαστικότητας του ινώδους χιτώνα και σε αρτηριακή ανεπάρκεια (διαταραγμένη αγγειακή λειτουργία). Ενώ η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία που συνυπάρχει με την ΙΡΡ, σχετίζεται με το άγχος επιτυχούς επαφής λόγω της διαφορετικής αισθητικής του πέους και της διαταραγμένης ανατομίας του. Είναι σημαντική η διάγνωση της συνύπαρξης στυτικής δυσλειτουργίας με την καταγραφή των νυκτερινών στύσεων (NPT για τρεις συνεχείς νύχτες) με RigiScan-plus και με την Doppler ή color-Duplex υπερηχογραφία.