Πρωτοποριακή επέμβαση για αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης από το στόμα - Point of view

Εν τάχει

Πρωτοποριακή επέμβαση για αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης από το στόμα



Μερικοί από εσάς έχετε ίσως αφαιρέσει στο παρελθόν την σκωληκοειδή σας απόφυση και έχετε αποκτήσει μια ουλή. Είναι πλέον μια επέμβαση ρουτίνας, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί μια εβδομάδα περίπου νοσηλείας στο νοσοκομείο και πάνω από ένα μήνα ανάπαυση και προσοχή. Τι θα λέγατε αντί όλης αυτής της ταλαιπωρίας να σας έβγαζαν την σκωληκοειδή απόφυση από το στόμα γρήγορα απλά και χωρίς παρενέργειες; Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Γίνεται.
Η τεχνική εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά σε έναν ασθενή στο San Diego της California από τον χειρουργό Santiago Horgan. Ο ίδιος αναφέρει ότι μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής αποφεύγει ο ασθενής την πιθανότητα να εμφανίσει κήλη, ή μόλυνση.


Η πρωτοποριακή τεχνική διενεργείται σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:
Ο ασθενής ναρκώνεται και εισάγεται στο στόμα του ένας σωλήνας παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στην γαστροσκόπηση. Μέσα από αυτόν το σωλήνα (όπως και στη γαστροσκόπηση) περνάει μια μικροσκοπική κάμερα για να καθοδηγείται ο χειρουργός, αλλά και μικροσκοπικά όργανα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην λαπαροσκοπική χειρουργική. Αυτά τα όργανα είναι παρόμοια με τα κανονικά χειρουργικά εργαλεία αλλά είναι πολύ μικρού μεγέθους και μπορεί να τα χειρίζεται ο χειρουργός μέσω χειριστηρίων έξω από το σώμα του ασθενούς. 

Ο χειρουργός φτάνει στο στομάχι του ασθενούς και στην συνέχεια κάνει μια πολύ μικρή τομή στο τοίχωμα του στομάχου, μέσα από την οποία περνάει ο συγκεκριμένος σωλήνας. Ο σωλήνας καθοδηγείται στην πάσχουσα σκωληκοειδίτιδα, και μέσω των μικροεργαλείων, αποκόπτεται, και τοποθετείται μέσα σε ένα σακουλάκι. Στη συνέχεια ο σωλήνας αλλά και η σκωληκοειδής απόφυση απομακρύνεται από την ίδια διαδρομή που ακολούθησε για να εισέλθει, αφήνοντας τον ασθενή χωρίς τομές, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, με ελάχιστες πιθανότητες μόλυνσης και χωρίς πολυήμερη ανάπαυση και νοσηλεία.


Ο ασθενής στον οποίο εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη τεχνική, επέστρεψε στην εργασία του μόλις τρεις μέρες μετά την επέμβαση.
Η τεχνική είναι εντυπωσιακή, αλλά δείχνει ότι και το μέλλον της χειρουργικής είναι οι όσο γίνεται μικρότερες τομές, ούτως ώστε να περιορίζονται οι πιθανότητες μόλυνσης, αλλά και νοσηλείας των ασθενών.

Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931
via

Pages