– ένα πραγματικά σπάνιο είδος – γνωρίζουν ότι αυτά που δεν θα μάθουν ποτέ είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που θα μάθουν κάποτε. Γι αυτό και θέλουν να μαθαίνουν συνεχώς, να αναπτύσσουν τις πνευματικές τους ικανότητες και να διευρύνουν τις γνώσεις τους, έχοντας πάντα επίγνωση των γνωστικών τους ορίων.
2. Παρατηρήστε πότε υποστηρίζετε απόψεις που δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί το κάνετε αυτό.
3. Αμφισβητήστε έντονα τις απόψεις που σας φαίνονται σωστές και ιδιαίτερα εκείνες που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα σας, όπως οι θρησκευτικές, οι πολιτισμικές και οι πολιτικές.
4. Αναζητήστε εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης που παρουσιάζουν απόψεις τις οποίες δεν έχετε ποτέ ως τώρα
εξετάσει.
5. Μη φοβηθείτε να «διερευνήσετε» νέες απόψεις ή να «ανοιχτείτε» σε νέες ιδέες και σκέψεις.
6. Κάντε έναν κατάλογο με όλα όσα γνωρίζετε για κάποιον που θεωρείτε ότι τον ξέρετε καλά. Στη συνέχεια κάντε έναν άλλο κατάλογο με όσα νομίζετε ότι είναι αληθινά για το πρόσωπο αυτό, αλλά δεν είστε απόλυτα βέβαιος. Ύστερα, κάντε έναν τρίτο κατάλογο με όσα πιστεύετε ότι δεν ξέρετε γι’ αυτόν. Και όταν τελειώσετε, δείξτε του, αν βέβαια τον εμπιστεύεστε, τους καταλόγους αυτούς για να δείτε κατά πόσο είναι ακριβείς. Μετά τον σχολιασμό των καταλόγων σας από το άτομο αυτό, τι συμπεράσματα βγάζετε;
• Σε ποιον βαθμό έχω μάθει να αποδέχομαι απόψεις που ίσως να είναι λάθος;
• Με ποιον τρόπο οι απόψεις που άκριτα έχω υιοθετήσει με εμποδίζουν να βλέπω τα πράγματα όπως είναι;
• Σκέφτομαι ποτέ πέρα από το στενό πλαίσιο (του πολιτισμού μου, του έθνους μου ή της θρησκείας στην οποία ανήκω);
• Τι πραγματικά γνωρίζω για εναλλακτικές σκέψεις και απόψεις;
• Σε ποιον βαθμό επηρεάστηκαν οι αντιλήψεις μου από την παιδική μου ηλικία, από τον τόπο στον οποίο μεγάλωσα, από τις απόψεις των γονιών μου ή του/της συντρόφου μου, από τη θρησκεία, τον πολιτισμό ή την πολιτική;