Αυτές χωρίζονται στον ίδιο τον εαυτό του Καρτέσιου, ως πράγμα νοούν (res cogitans) και στην ύλη ή εκτατή υπόσταση (res extensa), στην οποία περιλαμβάνεται και το ανθρώπινο σώμα, σαφέστατα διαχωρισμένο από τον ανθρώπινο νου. Υποστηρίζει πως ο ίδιος είναι βέβαιος πως υπάρχει μόνο όταν σκέπτεται (οικειοποίηση του ρητού “cogito ergo sum” στη φιλοσοφική ρητορική του) και ανάγει όλο τον υπόλοιπο φυσικό κόσμο σε μια εκτατή υπόσταση, όπου ισχύει ο φυσικός νόμος που ορίζει η ανώτατη υπόσταση, δηλαδή ο Θεός. Η έκταση είναι για τον Καρτέσιο η γεωμετρική αναπαράσταση της σοφίας.
Αγγλόφωνοι φιλόσοφοι όπως οι Φράνσις Μπέικον, Τζον Λοκ, Τζώρτζ Μπέρκλεϊ και Ντέιβιντ Χιουμ, αλλά και οι επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου, αμφισβήτησαν τη φιλοσοφία των ορθολογιστών, δίνοντας βάρος στην πρακτική εφαρμογή των επιτευγμάτων της επιστήμης. Γι αυτούς η παρατήρηση, η αξιοποίηση των εμπειρικών γνώσεων και η πειραματική επαλήθευση της όποιας θεωρίας έχουν τον πρώτο λόγο. Κατά τους λεγόμενους εμπειριστές, η αναγωγή φυσικών νόμων στο πλαίσιο της μεταφυσικής δεν απέδιδε τη χρηστικότητα που αποζητούσαν από την νεότερη επιστήμη, όπως αυτή ορίστηκε από τον Νεύτωνα.
[1] Π. Βαλλιανός, Οι Επιστήμες της Φύσης και του Ανθρώπου στην Ευρώπη, τόμος Βʼ, Η Επιστημονική Επανάσταση και η Φιλοσοφική θεωρία της Επιστήμης. Ακμή και Υπέρβαση του θετικισμού, ΕΑΠ, Πάτρα, 2001, σ. 60
[2] ό.π.
[3] J. Losee, Φιλοσοφία της επιστήμης. Μια ιστορική εισαγωγή, μτφρ. Θ.Μ. Χρηστίδης, Βάνιας, Θεσσαλονίκη, 1993, σ. 119
[4] Π. Βαλλιανός, σ. 100
[5] J. Cottingham, Φιλοσοφία της Επιστήμης Α΄: Οι ορθολογιστές, μτφρ. Σ. Τσούρτη, Πολύτροπον, Αθήνα, 2003, σ. 102
[14] R.S. Woolhouse, Φιλοσοφία της Επιστήμης B΄: Οι εμπειριστές, μτφρ. Σ. Τσούρτη, Πολύτροπον, Αθήνα, 2003, σ. 124
[22] N. Warburton, Φιλοσοφία. Τα Βασικά Ζητήματα, μτφρ. Β. Χατζοπούλου, Περίπλους, Αθήνα, 1999, σ. 160
[23] J. Losee, σ. 154
[24] R.S. Woolhouse, σ. 224
[25] J. Losee, σ. 153
[26] ό.π.
[27] ό.π.
[28] Π. Βαλλιανός, σ. 113
[29] J. Cottingham, σ. 282
[30] ό.π., σ. 15 Βιβλιογραφία Βαλλιανός Π., Οι Επιστήμες της Φύσης και του Ανθρώπου στην Ευρώπη, τόμος Βʼ, Η Επιστημονική Επανάσταση και η Φιλοσοφική θεωρία της Επιστήμης. Ακμή και Υπέρβαση του θετικισμού, ΕΑΠ, Πάτρα, 2001. Losee J., Φιλοσοφία της επιστήμης. Μια ιστορική εισαγωγή, μτφρ. Θ.Μ. Χρηστίδης, Βάνιας, Θεσσαλονίκη, 1993. Cottingham J., Φιλοσοφία της Επιστήμης Α΄: Οι ορθολογιστές, μτφρ. Σ. Τσούρτη, Πολύτροπον, Αθήνα, 2003. Woolhouse R.S., Φιλοσοφία της Επιστήμης B΄: Οι εμπειριστές, μτφρ. Σ. Τσούρτη, Πολύτροπον, Αθήνα, 2003. Warburton N., Φιλοσοφία. Τα Βασικά Ζητήματα, μτφρ. Β. Χατζοπούλου, Περίπλους, Αθήνα, 1999. Baggini J., Fosl P., Τα Εργαλεία το Φιλοσόφου, μτφρ. Κ. Θεολόγου, Καστανιώτης, Αθήνα, 2003.