1953, Space Tug, του Murray Leinster
Ο Λέινστερ εισάγει την ιδέα της μετακίνησης στο Διάστημα μέσα σε ένα βαγόνι που κινείται σε κάποιον μηχανισμό κενού αέρος. Πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό ότι μια ομάδα ειδικών σχεδίασε ένα τρένο που θα στέλνει ανθρώπους και φορτία στο Διάστημα. Οπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές του, το Startram θα μπορεί να ξεκινήσει τα ταξίδια του μακριά από τη Γη σε 20 χρόνια.To Startram βασίζεται στην τεχνολογία των τρένων maglev (μαγνητικής ανύψωσης) που αιωρούνται σε μικρή απόσταση πάνω από τις ράγες χάρη σε ισχυρά μαγνητικά πεδία. Η απουσία τριβών επιτρέπει στο τρένο να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες και μάλιστα αθόρυβα. Το σχέδιο του Startram περιλαμβάνει πολύ μακριά υπεραγώγιμα καλώδια που θα στέκονται στον αέρα με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων. Τα καλώδια θα δημιουργούν έναν διάδρομο, μια πελώρια «εικονική» ράγα αν προτιμάτε, μέσα στον οποίο θα αιωρείται ένας αεροστεγής σωλήνας. Στο εσωτερικό του σωλήνα θα κινείται το Startram με τη βοήθεια ηλεκτρομαγνητών.
Τηλεδιάσκεψη/Skype
1909, The Machine Stops, του E.M. Forster
1945, V2 for Ionospheric Research, του Arthur C. Clarke
Ο Αρθουρ Κλαρκ μιλάει για τους τεχνητούς δορυφόρους το 1945 σε ένα άρθρο του στο περιοδικό «Wireless». Ο συγγραφέας της «Οδύσσειας του Διαστήματος» ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ύψος στο οποίο η περίοδος περιστροφής ενός τεχνητού δορυφόρου ισούται με την περίοδο περιστροφής της Γης. Ενας τέτοιος δορυφόρος φαίνεται από την επιφάνεια της Γης σαν να μένει σταθερός. Η τροχιά ονομάστηκε γεωστατική και το ύψος της υπολογίστηκε στα 35.860 χλμ. πάνω από τον Ισημερινό. Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια και ο πρώτος γεωστατικός επικοινωνιακός δορυφόρος είχε γίνει πραγματικότητα.
1978, The Fountains of Paradise, του Arthur C. Clarke
Αφού η ιδέα του για την κατασκευή γεωστατικών δορυφόρων έχει πλέον υλοποιηθεί, ο πολυμήχανος Αρθουρ Κλαρκ αναζητεί έναν τρόπο να τους συνδέσει άμεσα με τη Γη. Καταλήγει ότι η καλύτερη λύση είναι ένας διαστημικός ανελκυστήρας που θα ξεκινά από τον πλανήτη μας και θα καταλήγει στους δορυφόρους. Πριν από λίγους μήνες μια μεγάλη ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία ξεκίνησε τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού που θα στέλνει απευθείας από την επιφάνεια της Γης ανθρώπους στο Διάστημα: έναν διαστημικό ανελκυστήρα παρόμοιο με αυτόν που οραματίστηκε ο Αρθουρ Κλαρκ.
1966, The Moon is a Harsh Mistress, του Robert Heinlein
Ο Ρόμπερτ Χέινλεϊν κάνει πρώτος λόγο για την ύπαρξη νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος της Σελήνης και τη δημιουργία βάσεων εκεί για την εκμετάλλευσή του. Τριάντα τρία χρόνια μετά, η αποστολή LCROSS της NASA ανακαλύπτει την ύπαρξη νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος του δορυφόρου της Γης. Πριν από λίγες εβδομάδες νέες έρευνες αποκάλυψαν ότι ένας από τους μεγαλύτερους κρατήρες της Σελήνης, ο Σάκλετον, διαθέτει στο υπέδαφός του τεράστια αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή. Ο κρατήρας θεωρείται πλέον το ιδανικότερο σημείο για την προσεδάφιση μιας επανδρωμένης αποστολής, αλλά και για τη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης.
Πηγή