Αρκτόμυς ή marmota monax. Το ζώο αυτό είναι ένα από το 14 είδη μαρμότας, δηλαδή ενός γένους τρωκτικών που συναντώνται στην Ευρασία και στην Βόρεια Αμερική.Αν και τρωκτικό το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο. Το μήκος του είναι συνήθως 40-65 εκατοστά, το βάρος του είναι 2-4 κιλά και η ουρά του φτάνει σε μήκος τα 15 εκατοστά. Σε περιοχές με λιγότερους φυσικούς θηρευτές και με μεγάλες ποσότητες άγριου τριφυλλιού μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 80 εκατοστά και σε βάρος τα 14 κιλά. Τα άκρα του είναι μικρά αλλά ισχυρά εφοδιασμένα με μακριά νύχια, κατάλληλα για σκάψιμο. Το σώμα του είναι καλυμμένο με παχιά γούνα, που συνήθως έχει καφέ απόχρωση.
Είναι κυρίως φυτοφάγο ζώο. Τρέφεται με άγρια χόρτα, λουλούδια, μούρα και θάμνους. Έχει παρατηρηθεί να τρώει καρπούς, όπως οι σκίουροι, αλλά σε αντίθεση με αυτούς, δεν τους θάβουν για μελλοντική χρήση. Στην άγρια φύση ζει μέχρι και έξι χρόνια, ενώ σε συνθήκες αιχμαλωσίας μπορεί να ζήσει 9-14 χρόνια.
Ο αρκτόμυς, όπως όλες οι μαρμότες, φτιάχνουν ένα εκτεταμένο δίκτυο στοών, οι οποίες μπορεί να συνίστανται από σήραγγες φυγής, ένα ξεχωριστό χώρο ενδιαίτησης και στοές που χρησιμεύουν μόνο ως αποχωρητήρια. Οι στοές τους έχουν δύο έως πέντε εισόδους, παρέχοντας τρόπο διαφυγής από τα αρπακτικά ζώα. Το μήκος των στοών κυμαίνεται από 10-70 μέτρα, αλλά έχει μετρηθεί και μήκος μεγαλύτερο των 100 μέτρων. Αν και ο αρκτόμυς είναι μοναχικό ζώο, μέσα στις στοές μπορεί να ζουν πολλά άτομα μαζί.
Οι λύκοι, τα κογιότ, οι αλεπούδες, οι αρκούδες και τα μεγάλα γεράκια είναι οι κύριες απειλές της μαρμότας. Τα μικρά τους κινδυνεύουν κυρίως από τα φίδια, τα οποία μπαίνουν μέσα στα λαγούμια που έχουν σκάψει. Το θηλυκό, μετά από περίοδο κύησης που διαρκεί περίπου 30 ημέρες, γεννά 2-6 μικρά.
Παρά το κοντόχοντρο σώμα του είναι δεινός κολυμβητής και αναρριχητής. Όταν απειλείται προτιμά να υποχωρεί στη φωλιά του. Όταν είναι έξω από τη φωλιά του, πολύ συχνά στέκεται όρθιος και στηρίζεται στα πίσω πόδια του, παρακολουθώντας για ενδεχόμενο κίνδυνο. Όταν διακρίνει κάτι ανησυχητικό "σφυρίζει" προειδοποιώντας με τον τρόπο αυτό τους υπόλοιπους. Για το λόγο αυτό στην αγγλική γλώσσα ονομάζεται και "whistle pig".
Το χειμώνα ο αρκτόμυς πέφτει σε χειμερία νάρκη. Συχνά φτιάχνει ιδιαίτερη φωλιά για το σκοπό αυτό, την οποία γεμίζει με μαλακό χόρτο. Στις περισσότερες περιοχές, η χειμερία νάρκη διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Σε εύκρατες περιοχές διαρκεί μόνο τρεις μήνες. Από το καλοκαίρι καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής και αποθηκεύει λίπος στο σώμα του, ώστε να είναι έτοιμος για το διάστημα της αδράνειας. Η αναπνοή του πέφτει σε δύο αναπνοές το λεπτό και η κατανάλωση ενέργειας πέφτει στο 10%. Περιμένει την άνοιξη και ξυπνά όταν η εξωτερική θερμοκρασία ξεπεράσει κάποιο όριο.
Στην Αμερική υπάρχει ένα δημοφιλές έθιμο που σχετίζεται με αυτό το είδος μαρμότας, τον groundhog, όπως τον ονομάζουν στα αγγλικά. Το έθιμο αυτό γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου κάθε έτους, Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, αν είναι συννεφιασμένη η μέρα που η μαρμότα θα βγει από το λαγούμι της, τότε η άνοιξη θα έρθει νωρίς. Αν η μέρα είναι ηλιόλουστη, η μαρμότα θα δει τη σκιά της και θα ξαναπεί στο λαγούμι της. Αυτό σημαίνει ότι ο χειμώνας θα κρατήσει άλλες έξι εβδομάδες.