Πρεσβυωπία - Point of view

Εν τάχει

Πρεσβυωπία


Ορισμός

Η πρεσβυωπία αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα όρασης στα άτομα μέσης ηλικίας. Παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40-45 ετών ως αδυναμία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα και εύκολης κόπωσης μετά από διάβασμα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει καλός φωτισμός.

Αίτια, επιπτώσεις και παράγοντες κινδύνου

Το γιατί εμφανίζεται η πρεσβυωπία δεν είναι ακόμα απόλυτα εξακριβωμένο. Θεωρείται ότι οφείλεται σε προοδευτική απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, αλλά και στην αύξηση της διαμέτρου του με την ηλικία - δύο διαταραχές που σταδιακά μειώνουν την ικανότητα προσαρμογής και εστίασης μεταξύ μακρινών και κοντινών αντικειμένων.

Η πρεσβυωπία παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο τους και από το αν παρουσιάζουν άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες (λ.χ. μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό ή εμμετρωπία). Ωστόσο, σε όσους έχουν υπερμετρωπία ή μυωπία, η εμφάνιση της πρεσβυωπίας συμβαίνει νωρίτερα, συνήθως μετά την ηλικία των 35 ετών.

Θεραπεία


Η διόρθωση της πρεσβυωπίας επιτυγχάνεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα γυαλιά κοντινής όρασης αποτελούν το συχνότερο βοηθητικό μέσο στην αντιμετώπισή της. Τα πρεσβυωπικά γυαλιά διακρίνονται σε απλά, διπλεστιακά και πολυεστιακά. Τα πολυεστιακά έχουν το πλεονέκτημα ότι εστιάζουν σε όλες τις αποστάσεις. Αρκετές φορές, όμως, δεν επιλύουν το πρόβλημα οράσεως των ασθενών, διότι περιορίζουν την ακτίνα της όραση.

Οι φακοί επαφής διακρίνονται σε πολυεστιακούς και απλούς. Οι απλοί χρησιμοποιούνται έτσι ώστε ο ένας οφθαλμός να βλέπει κοντά και ο άλλος μακριά. Η τεχνική αυτή ονομάζεται μονοόραση (monovision) και είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής καλύπτουν τις ανάγκες πολλών ασθενών, αλλά ούτε αυτοί λύνουν πλήρως το πρόβλημα. H χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μετά την ηλικία των 45 ετών, κυρίως στις γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν ξηροφθαλμία λόγω ορμονικών διαταραχών.

Επειδή τα γυαλιά και οι φακοί επαφής σχετίζονται με κάποιου βαθμού εξάρτηση του ατόμου από αυτά, τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες για μόνιμες λύσεις με χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας.

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

ΠΗΓΗ

Pages