Άλλο η αυτογνωσία και άλλο η αυτοπραγμάτωση - Point of view

Εν τάχει

Άλλο η αυτογνωσία και άλλο η αυτοπραγμάτωση




  Δεν υπάρχει "ανώτερος" εαυτός. Δεν υπάρχει κάποια μαγική ενέργεια που θα ξεπηδήσει από τα τσάκρα σου και θα σε κάνει "εξαιρετικό". Το σύμπαν δεν συνωμοτεί εάν εσύ απλά θες κάτι πάρα πολύ. Στα self-help βίντεο δεν θα βρεις τίποτα περισσότερο από στιγμιαία ανακούφιση, ένα φιξάκι που εξατμίζεται πριν καν φτάσεις στην επόμενη δυσκολία. Όσο για μέντορες και life coach (που έγιναν κι αυτοί της μόδας), δεν είσαι σελέμπριτυ που ζει στην Καλιφόρνια και το Μαλιμπού, ζεις στην Ελλάδα της κρίσης και έχεις ανάγκη να ξυπνήσεις γρήγορα. Αν μπαίνεις στην επιχειρηματικότητα με καύσιμο τα όνειρά σου για αυτοπραγμάτωση καλά θα κάνεις να αλλάξεις μυαλά γρήγορα γιατί όλα αυτά με την πρώτη φουρτούνα χάνονται στον άνεμο κι εσύ κλατάρεις, κρύβεσαι, την κοπανάς, και μετά δήθεν ψάχνεις τον "ανώτερο" εαυτό σου στους γκουρού και τα ελιξήριά τους. Η γνώση του εαυτού δεν βρίσκεται στα όνειρα και τις επιθυμίες, δεν είναι μαγεία, δεν συμβαίνει σε μια στιγμή, δεν είναι κουμπί που πατάς και γίνεσαι εξαιρετικός. 

​Δεν μπορεί ο καθένας να γίνει εξαιρετικός! Μόνο οι λίγοι θα είναι εξαιρετικοί. Κάποιοι θα είναι μέτριοι. Και οι περισσότεροι θα είναι κακοί...καλοί μόνο τόσο όσο χρειάζεται ώστε να περνάνε τον καιρό τους. Κι ο λόγος είναι ότι οι ίδιοι το επιλέγουν! Επειδή αυτογνωσία σημαίνει ενδοσκόπηση. Και κανείς δεν θέλει ούτε καν να κοιτάξει μέσα στον λάκο που είναι γεμάτο φόβο, αδυναμίες, αποτυχίες και λάθη. Που μόνο αν τα αντιμετωπίσεις θα μάθεις ποιος είσαι, τι πραγματικά θες και μπορείς. ​

Δεν είσαι η εικόνα που έχεις για σένα. Είσαι ό,τι έκανες στην μάχη. ΄Όχι την μάχη που ΘΑ δώσεις, όχι την μάχη που μοιάζει γοητευτική με μεγάλα στοιχήματα. Αλλά στην απλή, καθημερινή μάχη. Εκεί όπου κάθε μέρα νικάς και νικιέσαι, κάθε μέρα παλεύεις αλλά και δειλιάζεις, κάθε μέρα φωνάζεις χτυπώντας το στήθος σου αλλά μετά κιοτεύεις και κρύβεσαι. Κάθε μέρα βλέπεις ποιος είσαι. Άλλες φορές είσαι Λεωνίδας κι άλλες φορές είσαι Εφιάλτης. Για κάποιους είσαι ο Ήρωας, για κάποιους είσαι ο Προδότης. Κάποιες φορές σε γουστάρεις και κάποιες σε σιχαίνεσαι. Οι  μάχες που κέρδισες είχαν κάτι που ήθελες περισσότερο από τους άλλους. Εκείνες που δείλιασες σημαίνει ότι δεν το ήθελες αρκετά ή δεν ήταν για σένα. Εκείνες που ήθελες αλλά έχασες θα τις ξαναπαλέψεις. Γιατί κάθε μέρα είναι μάχη. Μην παρα-μυθιάζεσαι λοιπόν. Το πεδίο της μάχης είναι που θα βρεις ποιος είσαι.

Δεν είσαι ό,τι επιθύμησες. Σχέσεις, φιλίες, αυξήσεις, μπίζνες, αυτονομία, επιχειρηματικότητα, ταξίδια και περιπέτειες που δεν τα κυνήγησες, δεν τα ήθελες! Δεν τα προσπάθησες όσο κι αν λες πως τα επιθύμησες! Σταμάτα να κλαψουρίζεις την τύχη σου, σταμάτα να πουλάς παραμύθι στον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν το ήθελες αρκετά, δεν το πάλεψες αρκετά! Δεν είναι το τέλος του κόσμου ρε φίλε. Όταν επιθυμούμε κάτι πολύ η ζωή μας το στέλνει μασκαρεμένο για να εξακριβώσουμε εάν και πόσο το θέλουμε. Κι όταν χάνουμε μας δείχνει ότι τελικά μας απάλλαξε από όσα αποδεικνύονται περιττά ή ακατάλληλα για εμάς. Μην το δραματοποιείς. Μην προσκολάσαι σε όσα δεν έγιναν. Δράμα είναι η άγνοια που έχουμε για τον εαυτό μας, όχι εκείνα που μας πήγαν στραβά. Τα εμπόδια είναι φίλτρα για να μάθουμε το μέτρο μας. Πολλά λέμε ότι θέλουμε στην ζωή μας. Αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για όλα αυτά.

Δεν είσαι ό,τι κάνουν οι άλλοι. Κάθε μέρα βομβαρδίζεσαι από υπεργυμνασμένους τύπους, γκουρμέ μαγειρική, ημιξεβράκωτες τηλεστάρ, lifestyle porn, ελιξήρια ομορφιάς, τατουάζ, κολαγόνα, Survivor, friends , likes, follows αλλά και startup μύθους και χιπστεράδικη επιχειρηματικότητα. Ένα νέο υβρίδιο τρόπου ζωής προβάλεται ως ο απόλυτος στόχος από τα media. Είσαι εσύ όλα αυτά;

Eάν δεν είσαι τότε γιατί κυνηγάς όνειρα άλλων; Δεν έχεις κριτήριο εσύ; Οι πεποιθήσεις και οι αξίες σου δεν είναι εμπόδια φίλε μου, είναι η ραχοκοκαλιά που έχτισες όταν επιβίωνες, όταν ωρίμαζες, όταν έφτιαχνες χαρακτήρα. Άσε στην άκρη κάθε τι που δεν είσαι ΕΣΥ, μην το δραματοποιείς ως «απρόσιτο», μην σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Όσο δεν ξέρεις ποιος είσαι τόσο θα ακολουθείς φιξάκια επιβεβαίωσης, τόσο θα σου βάζεις εμπόδια ποθώντας ό,τι κάνουν οι άλλοι για να πετύχουν χωρίς ποτέ να αναρωτιέσαι: είναι άραγε για μένα επιτυχία το ίδιο που ήταν και για τον άλλον;




Δεν είσαι τέλειος. Δεν έχεις την "τέλεια" δουλειά επειδή δεν υπάρχει η "τέλεια" δουλειά. Δεν έχεις την "τέλεια" σχέση επειδή δεν υπάρχει η "τέλεια" σχέση. Δεν έχεις το "τέλειο" τίποτα γιατί δεν υπάρχει "τέλειο" τίποτα. Υπάρχει αυτό για το οποίο ματώνεις και αυτό το οποίο υπερασπίζεσαι!!  Αυτό που αναζητάς φίλε τελειομανή είναι μια φούσκα στην οποία θα περάσεις την ζωή σου όσο σου πάνε όλα καλά κι όταν σκάσει θα υποφέρει κόσμος δίπλα σου. Δεν είσαι τελειομανής. Είσαι ψυχαναγκαστικός και νάρκισσος. Ή απλά αρκετά κωλόφαρδος που η ζωή στα φερε έτσι που να κυνηγάς την τελειότητα αντί για την επιβίωση.

Δεν είσαι οι στόχοι σου. Σταμάτα να κυνηγάς το ανικανοποίητο, σταμάτα να βάζεις στόχους τον έναν πίσω από τον άλλον επειδή ήσουν αρκετά τυχερός ώστε να τα καταφέρεις εύκολα ή γρήγορα, σταμάτα να ηρωποιείς τον εαυτό σου. Σταμάτα να μυθοποιείς το πόσο πολύ δούλεψες. Έχεις ιδέα πόσοι άνθρωποι ξεσκίζονται κάθε μέρα να τα καταφέρουν και μένουν στο τέλος με την αποτυχία τους;;; Τις αποτυχίες όταν έρθουν σε ποιον θα τις χρεώσεις αφού είσαι τόσο παιχταράς; Τον εαυτό σου, έτσι όπως τον φούσκωσες σαν το παγώνι, πως θα τον συμμαζέψεις όταν σε γονατίσει η αποτυχία; ​Πως είπατε;;; ...ααα θα πας στα επόμενο σεμινάριο του Tony Robbins......ΟΚ.

​Όνειρα, επιθυμίες, τελειότητα, στόχοι, επιτυχία, η εικόνα του εαυτού....
Τίποτα από όλα αυτά δεν είσαι. Τίποτα από αυτά δεν αντέχει σε κρίσεις και φουρτούνες. Τίποτα από όλα αυτά δεν σε βοηθάει να σε ανακαλύψεις. Τίποτε από αυτά δεν θα σε σπρώξει να γίνεις καλύτερος. Μόνο πιο εγωιστής, φαφλατάς και πομπώδης.  Καμμία συνταγή ή βιβλίο ή τεχνική που σου δείχνει τον "ανώτερο", τον πετυχημένο, τον εξαιρετικό εαυτό δεν περιέχει την αλήθεια για σένα και τις δυνατότητές σου. Σε λάθος μέρος κοιτάς. Ενας οργανισμός είναι τόσο δυνατός όσο δυνατό είναι το πιο αδύναμό του σημείο. Πόσο δυνατή λοιπόν ήταν η αδυναμία σου;

Είσαι αυτό από το οποίο επιβίωσες


Αυτό από το οποίο έχεις σημάδια να δείξεις. Αυτό με το οποίο πάλεψες τόσο πολύ που μπορείς να το περιγράψεις με κλειστά μάτια. Το θηρίο με το οποίο μάτωσες, φοβήθηκες αλλά δεν έκανες πίσω. Αυτό με το οποίο έκανες όλα τα κουλά και παράλογα, έδωσες τα πάντα ακόμα κι όταν δεν είχες τίποτα κι όταν οι άλλοι εισέπραταν εσύ ακόμα πλήρωνες. Αυτό με το οποίο λερώθηκες. Αυτό με το οποίο μετάνιωσες. Αυτό για το οποίο σε πρόδωσαν. Αυτό με το οποίο πόνεσες, κατάπιες προσβολές και έκανες πίσω για να αναπαυθεί κάποιος άλλος. Αυτό για το οποίο πλήρωσες με το μοναδικό νόμισμα που ποτέ δεν παίρνεις πίσω...τον χρόνο σου!!! Είσαι αυτό το αίμα με το οποίο πότισες κάθε βήμα μέσα στο άγνωστο. Είσαι ο ιδρώτας με τον οποίο έβρεξες κάθε προσπάθεια, είσαι οι νυχιές πάνω στον βράχο που σκαρφάλωσες. Είσαι το άγχος με το οποίο ξαγρύπνησες σε κάθε δυσκολία, οι μασημένες κουβέντες που έκρυψες για να βρει κουράγιο κάποιος άλλος που είχε ανάγκη. Είσαι εκείνα τα λόγια που έλεγες σε έναν άνθρωπο στον δρόμο που δεν τον ήξερες, δεν του χρωστούσες, κι όμως η φωνή μέσα σου φώναζε ΔΩΣ' ΤΟΥ!!!!

​Τα κανες όλα αυτά; Έκανες κάτι από όλα αυτά στην δουλειά ή στην ζωή σου; Ε αυτά είσαι!
Και ανάγκη δεν έχεις κανέναν γκουρού, κανέναν μέντορα, καμμιά κρυμένη δύναμη, κανένα τσάκρα και μάκρα και ενεργειακό καθαρισμό της αύρας σου και "συνταγή για επιτυχία" και όλα αυτά τα ελιξήρια που πουλάνε επιτήδειοι στους χορτασμένους, στους νάρκισσους και στους τεμπέληδες.
Αυτά όλα που πέρασες στους χειμώνες της ζωής σου είναι ο θησαυρός σου. 
Αυτά είναι το playbook με τις τακτικές σου. Από κει θα αντλείς δύναμη.
Αυτά είναι τα σκατά που έγιναν λίπασμα και μαλακώνει το χώμα που όργωσες, και χωνεύει ο σπόρος που έσπειρες και ετοιμάζεται ο θερισμός. Αυτά θα σε κάνουν άνθρωπο, θα σε κάνουν ηγέτη, θα σε κάνουν καλύτερο φίλο, καλύτερο σύντροφο, καλύτερο επιχειρηματία, καλύτερο εργοδότη, καλύτερο συνεργάτη, καλύτερο οτιδήποτε. Αυτά θα σου φέρουν τις επιτυχίες.
Όσο μένεις στο παιχνίδι και αντέχεις.

Δεν συνομωτεί το σύμπαν για σένα.


Απλά σου δίνει πίσω ό,τι έδωσες, ό,τι πόνεσες, ό,τι πάλεψες. Και πολλές φορές αργεί.
​Για να σε παρατηρήσεις. Για να σε μάθεις, Για να απομονωθείς λίγο μέσα στην αποτυχία επειδή το "εγω" σου τρέχει πολύ και δεν χαμπαριάζεις τίποτα. Να δεις εάν όντως επιθυμείς όλα αυτά που λες ότι θέλεις!!! Οπότε κάνε υπομονή. Άντεξε. Σκληραγωγήσου. Αυτά τα 3 είναι αλήθεια, όλα τα άλλα είναι φτερό στον άνεμο. Σ'αυτα τα 3 χτίζονται χαρακτήρες, κοινωνίες, αξίες, άνθρωποι, φιλίες, επιχειρήσεις. Οι 3 ποιότητες που διέπουν την βασική ανθρώπινη συμπεριφορά κατά Maslow. Επιβίωση. Ασφάλεια. Ομάδα. ​Σ'αυτα τα 3 οι άνθρωποι και τα έργα τους αντέχουν σε κάθε τεστ.
Μετά ξεκινάει το χάος του "εγω" και της "αυτοπραγμάτωσης" των χορτασμένων.
Και μετά έρχεται η παρακμή ανθρώπων και κοινωνιών. Καταστροφή και επανεκκίνηση. Σ'αυτά τα 3 θα βρεις ποιος είσαι και τι αντέχεις στην ζωή. Πουθενά αλλού. Αυτά είναι τα basics. Κι αυτά κρύβονται εκεί μέσα που φοβάσαι να κοιτάξεις. Στις αποτυχίες και τα λάθη σου. Αυτό είναι αυτογνωσία φίλε μου. Το τι άντεξες, Το που έκανες υπομονή. Το τι σε σκληραγώγησε. Αυτό δεν το κυνηγάς.
​Αυτό ΕΙΣΑΙ.
[full_width]

Pages