Τα βιβλία είναι τόσο χρήσιμα σε έναν ανόητο όσο ο καθρέφτης σε έναν τυφλό - Point of view

Εν τάχει

Τα βιβλία είναι τόσο χρήσιμα σε έναν ανόητο όσο ο καθρέφτης σε έναν τυφλό





  «Αυτοί που διαβάζουν έχουν τον κόσμο κι αυτοί που βλέπουν τηλεόραση (ή οτιδήποτε έχει οθόνη) τον χάνουν…» ή αλλιώς.. ένα βιβλίο πεθαίνει κάθε φορά που εσύ βλέπεις ένα reality show και όχι μόνο..

  Oι άνθρωποι έχουν τεράστιες δυνατότητες. Οι περισσότεροι μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα αν έχουν αυτοπεποίθηση ή διακινδυνεύσουν όσο χρειάζεται. Κι όμως, δεν το κάνουν. Αντίθετα,κάθονται μπροστά στην τηλεόραση και αντιμετωπίζουν τη ζωή σαν να πρόκειται να διαρκέσει για πάντα. Πριν από την τηλεόραση, κάποιος έγραψε..δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Μετά την τηλεόραση, κανένας! Η τηλεόραση (και μαζί συγκαταλέγεται ότι έχει  «οθόνη»!), είναι μια εφεύρεση που σου επιτρέπει να διασκεδάζεις στο σαλόνι σου με ανθρώπους που δεν θα δεχόσουν ποτέ στο σπίτι σου.

  Ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει την τηλεόραση σαν μέλος της οικογένειας του. Η τηλεόραση έχει γίνει το απόλυτο κατοικίδιο της ελληνικής οικογένειας… διότι ανθρωπάκο μου..  Αυτό που προσφέρουν τα ΜΜΕ δεν είναι λαϊκή τέχνη αλλά φτηνή διασκέδαση, που σκοπό έχει να καταναλωθεί σαν φαγητό, να ξεχασθεί και να αντικατασταθεί από ένα άλλο πιάτο.

Αν πιστεύεις εσύ ανθρωπάκο.. ότι οι σκέψεις σου δημιουργούνται μέσα στο μυαλό σου, τότε αναπόφευκτα πιστεύεις επίσης ότι τα τηλεοπτικά προγράμματα παράγονται μέσα στη συσκευή της τηλεόρασής σου;! Άνθρωποι σαν τον Αδόλφο Χίτλερ, Στάλιν και μια σωρεία από τους σημερινούς πολιτικούς, θρησκευτικούς και άλλους ηγετίσκους αλλαχού.. δεν θα είχαν πετύχει αν στην εποχή τους υπήρχε η τηλεόραση. Μια τρομακτική στατιστική: περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν στο ριάλιτι «Survivor» μάλλον παρά στις εκλογές!

Δεν υπάρχει άλλος τόπος όπως εις την Ελλάδα διά την οποίαν εγράφησαν τα περισσότερα βιβλία και όπου διαβάζονται τα ολιγώτερα.. Εις τον τόπον μας δεν αρκεί να γνωρίζη να γράφη κανείς, πρέπει να γνωρίζουν και οι άλλοι να διαβάζουν.. και όμως.. Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται!  Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας..

Προσωπικά, πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης… γιατί; Θυμάμαι την 1η φορά.. που μπήκα μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περιέργως, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει…σαγηνεύτηκα από την ευωδία και αναλογίστηκα τότε… Το να διαβάζεις τα καλά βιβλία είναι σαν να συνδιαλέγεσαι με τους άριστους των περασμένων αιώνων.. για αυτό ..

Διάβαζε για να ζήσεις Αναγνώστη μου, διάβαζε!! Από μικρή ηλικία λοιπόν διαβάζω.. Διαβάζω όπως η φλόγα διαβάζει το ξύλο


Το να διαβάζεις όμως χωρίς να στοχάζεσαι είναι σαν να τρως χωρίς να χωνεύεις…




Πες μου λοιπόν ανθρωπάκο τι διαβάζεις ( όχι τι βλέπεις στην οθόνη σου!!) να σου πω ποιος είσαι. Αυτό είναι αρκετά σωστό, αλλά θα σε γνώριζα καλύτερα αν μου έλεγες τι ξαναδιαβάζεις.

Όπου καίνε βιβλία, στο τέλος καίνε και ανθρώπους.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα εγκλήματα από το να καις βιβλία. Ένα από αυτά είναι να μη τα διαβάζεις… και οι Έλληνες είναι ένοχοι αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος και δη εκείνοι που θρονιάζονται μπροστά στις οθόνες τους .. 

Τι κρίμα!! 

Τα βιβλία είναι τόσο χρήσιμα σε τέτοιους ανόητους όσο ένας καθρέφτης σε έναν τυφλό…

Ο πραγματικός σκοπός των βιβλίων είναι να παγιδεύσει το μυαλό για να το αναγκάσει να σκεφτεί μόνο του… θα σε αφήσει με το ερώτημα: «Πώς ο συγγραφέας το γνώριζε αυτό για μένα;»  Οι άνθρωποι που αγαπάνε τα βιβλία δεν έχουν πολλές ανάγκες και, κυρίως, δεν έχουν ηλίθιες ανάγκες.  

Το χειρότερο σημάδι των καιρών μας όμως είναι ότι το χαρτί της τουαλέτας γίνεται όλο και πιο χοντρό, ενώ το χαρτί των βιβλίων όλο και πιο λεπτό…

Είναι ένα βιβλίο κατάλληλο για να σκοτώνει το χρόνο εκείνων που τον προτιμούν νεκρό… υπάρχει άραγε χρόνος;  και μπορούμε να φτιάξουμε μια μηχανή για αυτόν;

Ποιος σας είπε λοιπόν ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία!!

Ω, κτήνος αναντικατάστατο, βάναυσο, υποκριτή αναγνώστη μου…άνθρωπε μου… αδελφέ μου…!!

Με σεβασμό στους αληθινούς αναγνώστες..


Pages