Έχοντας με επίγνωση το Θεό στην καρδιά - Point of view

Εν τάχει

Έχοντας με επίγνωση το Θεό στην καρδιά





Γα να κληρονομήσεις την αιώνια ζωή, πρέπει:



1. Μ’ όλη σου την ψυχή ν’ αγαπάς το Θεό και να τηρείς τις εντολές Του.


2. Ν’ αγαπάς, επίσης, το συνάνθρωπό σου όπως και τον εαυτό σου. Γιατί ο Κύριος είπε: «Θα μείνετε πιστοί στη αγάπη μου, αν τηρήσετε όλες τις εντολές μου» ( Ιω. 15:10 ). Και : «Έτσι, θα σας ξεχωρίζουν όλοι πως είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλο» (Ιω. 13:35).




3. Να ταπεινώνεις την ψυχή σου μπροστά στον Θεό και ποτέ να μην ταπεινώνεις τον πλησίον σου. Γιατί «καρδιά συντετριμμένη και ταπεινωμένη ο Θεός δεν θα την καταφρονήσει» ( Ψαλμ. 50:19 ). Να πενθείς για τις αμαρτίες σου. Να θλίβεσαι πικρά για τις αμαρτίες του πλησίον σου. Να χαίρεσαι, όταν ο πλησίον σου είναι ευτυχισμένος, και να μην τον φθονείς για την ευτυχία του. Να δέχεσαι με υπομονή και να συμβουλεύεις με καλοσύνη όσους σου εναντιώνονται. Να επιδιώκεις πάντα τη εκτέλεση δικαίων και θεάρεστων έργων, που συντελούν στη διατήρηση της καθαρότητος της ψυχής.




4.  Να αισθάνεσαι ευσπλαχνία για τους δυστυχισμένους. Να εργάζεσαι μ’ όλες σου τις δυνάμεις για την ειρήνη, όπως τη θέλει ο Κύριος∙ γιατί έτσι θα ονομαστείς παιδί του Θεού ( Ματθ. 5:9 ). Να μη δειλιάζεις όταν βρίζεσαι, όταν κατηγορείσαι, όταν κατατρέχεσαι, ακόμα και όταν θανατώνεσαι για τη δικαιοσύνη του Θεού και την ομολογία της πίστεως στο Χριστό.




5.   Να πολεμάς κάθε αιρετική διδασκαλία και να δέχεσαι την ορθή πίστη για τον Τριαδικό Θεό.




6.    Ν’ αγαπάς την αλήθεια και να μη μολύνεις ποτέ τη γλώσσα σου με το ψέμα. Να μην κάνεις ποτέ κακό στον πλησίον σου.




7.    Να μην κατηγορείς. Να μην κοροϊδεύεις. Να μην κάνεις τίποτε απ’ όσα απαγορεύει ο νόμος του Θεού.




8.    Να δίνεις ελεημοσύνη έστω από το υστέρημά σου, χωρίς να ζητάς από τους άλλους ενίσχυση για την καλή αυτή πράξη.




9.    Να δίνεις ευχές, όταν σου δίνουν κατάρες. Αν κάποιος σε πάρει αγγαρεία για ένα μίλι, να πάς μαζί του δύο (Ματθ. 5:41 ), δίχως να βαρυγγομήσεις ή να ξεστομίσεις κακό λόγο. 

Να μην ορκίζεσαι ποτέ, αλλά να εφαρμόζεις την παραγγελία του Κυρίου: «Το “ναι” σας να είναι ναι και το “όχι” σας να είναι όχι» (Ματθ. 5: 37 ).




10.    Να υμνολογείς το Θεό και να προσεύχεσαι σ’ Αυτόν με κατάνυξη.




11.    Να συλλογίζεσαι πάντα το θάνατό σου, τη μέλλουσα κρίση και την απολογία που θα δώσεις για τα έργα σου. Να συλλογίζεσαι πάντα τις αμαρτίες σου, παρακαλώντας το Θεό να σου τις συγχωρήσει.




12.    Να κάνεις με ζήλο καλές πράξεις, χωρίς όμως να καυχιέσαι γι’ αυτές, όπως ο Φαρισαίος.




13.   Να αποφεύγεις τη λαιμαργία, τη μέθη, την επιορκία, την άσκοπη φλυαρία, το φθόνο, τις διαμάχες, την κακεντρέχεια, την πλεονεξία, την αισχροκέρδεια, την οργή, την πορνεία, τη μοιχεία και, γενικά, την ασέλγεια.




14.   Να μην έχεις καμιά σχέση με τη μαγεία, να μη χρησιμοποιείς μαγικά και να μην καταφεύγεις ποτέ σε μάγους, μάντεις και γητευτές. Να διατηρείς τον εαυτό σου αγνό, ώστε να μεταλαμβάνεις άξια το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.




15.   Να συντρέχεις τα ορφανά, τις χήρες και τους ξένους. Να μην αρνείσαι τη βοήθειά σου σ’ εκείνον που την χρειάζεται. Να δίνεις δανεικά δίχως τόκο σ’ εκείνον που σου ζητάει, γιατί, όσα έχεις, από το Θεό τα έχεις και σ’ Αυτόν ανήκουν.




16.    Να λυπάσαι ως ψυχικά τυφλούς τους εχθρούς της πίστεως και ν’ αγωνίζεσαι μ’ όλες σου τις δυνάμεις για το φωτισμό τους, να φεύγεις μακριά όμως, από κείνους που εμμένουν στην τύφλωσή τους.




17.    Να παραμένεις σταθερά αγαθός, ευσεβής, αγνός κι αφοσιωμένος στο Θεό. Να κατευθύνεσαι σε κάθε ενέργειά σου από την ενθύμηση και το θέλημα του Κυρίου, σύμφωνα με το ψαλμικό: «Βλέπω τον Κύριο πάντοτε μπροστά μου» ( Ψαλμ. 15:8 ).




18.    Να μη διατηρείς μνησικακία στην ψυχή σου, αλλά να συγχωρείς αμέσως εκείνον που σου φταίει. Γιατί ο Κύριος είπε: «Αν συγχωρήσετε τους ανθρώπους για τα παραπτώματά τους, θα σας συγχωρήσει κι εσάς ο ουράνιος Πατέρας σας» ( Ματθ. 6:14 ) .




19.    Να κρίνεις με δικαιοσύνη και φόβο Θεού. Να μην κατακρίνεις, να μην περιφρονείς και να μην εξευτελίζεις τον πλησίον για τ’ αμαρτήματά του. Γιατί ο Κύριος είπε: «Μην κρίνετε τους συνανθρώπους σας, για να μη σας κρίνει κι εσάς ο Θεός» ( Ματθ. 7:1 ).




20.   Να σωφρονίζεις τον πλησίον με αγάπη. Να υπερασπίζεις τον αδικημένο. Να προστατεύεις τον αδύνατο. Να βοηθάς τον ανάπηρο. Να νουθετείς τον παραστρατημένο.




21.    Να αγαπάς την ανάγνωση πνευματικών βιβλίων, την ακρόαση του θείου λόγου και τις ψυχωφελείς συζητήσεις.




22.    Να τιμάς τους γονείς σου και να μην τους κακολογείς ποτέ.




23.    Να συχνάζεις στις ιερές ακολουθίες, που τελούνται στο ναό. Να μην αμφιβάλλεις για τα θαύματα, που γίνονται από το Θεό σε κάθε εποχή.




24.    Όταν ζεις μ’ αυτόν τον τρόπο, έχοντας παντοτινά το Θεό στην καρδιά σου με επίγνωση, θα κληρονομήσεις τη βασιλεία των ουρανών, που έχει ετοιμαστεί για τους αγίους από την αρχή του κόσμου και που εύχομαι να κληρονομήσουμε όλοι μας, με τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σ’ Αυτόν ανήκει η δόξα και η δύναμη στους ατελεύτητους αιώνες. Αμήν.




Από το βιβλίο: «ΘΕΜΑΤΑ ΖΩΗΣ Β΄»
ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ
ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2006
via

Pages