“To fight or to fly” - Point of view

Εν τάχει

“To fight or to fly”






“To fight or to fly” αναρωτούμαστε πολλές φορές στη ζωή μας…Αυτός είναι ένας όρος που συχνά απαντάται ακόμα και στον τομέα της βιολογίας. Να αλλάξω εγώ, να αλλάξω την κατάσταση ή τους άλλους; Ερωτήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι στην ζωή μας πάνω από μία φορά, ενίοτε χωρίς να το συνειδητοποιούμε καν. Τί γίνεται όμως όταν πρόκειται για μία απόφαση ζωής πιθανόν; Περιμένουμε παθητικά να δρομολογηθούν οι καταστάσεις μόνες τους ή ρισκάρουμε;
Ο φόβος ως συναίσθημα προκύπτει έπειτα από συνειδητοποίηση της έκθεσης του ατόμου σε κάποιο κίνδυνο (σωματικό ή ψυχολογικό, βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο) κι ενίοτε συγχέεται με την εκδήλωση αγχώδους διαταραχής. 

Δεν είναι ωστόσο δύσκολο να τα διαχωρίσουμε. 

Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ο φόβος δημιουργείται έστω κι αν την ενδεχόμενη «απειλή» μπορούμε να την αποφύγουμε ή να την αντιμετωπίσουμε έστω, σε αντίθεση με το άγχος όπου είναι μη «ελεγχόμενη». Ενίοτε συνυπάρχει με συναισθήματα άγχους, θλίψης, επιθετικής συμπεριφοράς και έχει την τάση να κλιμακώνεται, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί με ενδεχόμενο κίνδυνο μετατροπής σε φοβία, ακόμα και σε παράνοια.
« Μία ζωή γεμάτη λάθη δεν είναι μόνο πιο σεβαστή, αλλά και με περισσότερο νόημα από τη ζωή κάποιου που δεν κάνει τίποτα»
George Bernard Shaw.
Αν και στα μάτια μας φαντάζει συχνά ως μία μέγγενη από την οποία δε μπορούμε να ξεφύγουμε, η ανασύνταξη των δυνάμεων και κατ’ επέκταση και του τρόπου σκέψης μας (ορθολογισμός, ρεαλισμός) θα μας βοηθήσουν να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να πάρουμε την «σωστή» καθ’ εμάς απόφαση. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, μία εκδρομή, το να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα, η συζήτηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή το να αποταθούμε σε κάποιον ειδικό, μπορούν να μας δείξουν μία άλλη οπτική των πραγμάτων και στην καλύτερη των περιπτώσεων να διαλευκάνουν εντελώς το πεδίο.





 Είναι λοιπόν στο χέρι μας να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας, κόντρα σε όσα φοβόμαστε κι όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Σύμφωνα με τον Bryan Tracy(Καναδός συγγραφέας αυτοβοήθειας) το κλειδί της επιτυχίας είναι να επικεντρώσουμε τη συνείδησή μας σε αυτά που θέλουμε, όχι σε αυτά που φοβόμαστε.
Να θυμάστε πως  η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις, κρύβει το θησαυρό που ψάχνεις. 
Joseph Campbell (1904-1987) Αμερικανός καθηγητής
Η ευτυχία είναι απόφαση και αξίζει πάντα τον κόπο. Ας μην την καθυστερούμε αναίτια…
Πολλοί άνθρωποι είναι μπολιασμένοι με την πυρηνική πεποίθηση ότι δεν είναι ικανοί να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους και για αυτό μηχανικά, μέσω της αναβλητικότητας διαιωνίζουν έναν φαύλο κύκλο. Μία εύστοχη παρομοίωση του φαύλου κύκλου είναι το χαμστεράκι που τρέχει σε ένα τροχό μέσα στο κλουβί του. Σηματοδοτεί την επανάληψη η οποία με το πέρασμα του χρόνου γίνεται συνήθεια.
Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την αναποφασιστικότητα χρειάζεται να εστιάσουμε και να δώσουμε λίγο χώρο στις σκέψεις μας. Να τις αναγνωρίσουμε καταρχάς, να αναλογιστούμε ποιες είναι ωφέλιμες και ποιες όχι, να εστιάσουμε στην αίσθηση ή το συναίσθημα που μας προκαλεί η κάθε σκέψη.

 Επίσης είναι απαραίτητο να δεχτούμε ότι η περίπτωση να δράσουμε και να αποτύχουμε είναι στο πρόγραμμα… δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος πάνω στον πλανήτη που δεν κάνει λάθη. Εξάλλου το λάθος είναι ευλογία, ειδικά όταν είμαστε σε θέση να το παρατηρήσουμε αντί να ενοχοποιήσουμε τον εαυτό μας. Τα λάθη είναι η πηγή της γνώσης. Αναπόφευκτα τα λάθη οδηγούν στην επιλογή που επιθυμούμε.
Πώς θα ξεπεράσουμε την αναποφασιστικότητα
* Για να γίνουμε πιο αποφασιστικοί, πρέπει να γίνουμε λιγότερο τελειοθηρικοί και να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την καλύτερη επιλογή.
* Σημαντικό είναι επίσης να δουλέψουμε το κομμάτι της αυτοεκτίμησης και της πίστης στον εαυτό μας και να παραδειγματιζόμαστε από τους γύρω μας που αποφασίζουν και επιλέγουν με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
* Θα μας βοηθήσει να εκπαιδευτούμε στην αποφασιστικότητα το να ξεκινήσουμε από πιο μικρές και κατά μία έννοια πιο ασήμαντες επιλογές, ώστε να είμαστε σε θέση προοδευτικά να φτάσουμε και στις πιο δύσκολες και μεγαλύτερης βαρύτητας επιλογές. Είναι σημαντικό να μάθουμε να διαχωρίζουμε τις αποφάσεις που είναι δύσκολες και με βαρύνουσα σημασία από εκείνες που συνιστούν ασήμαντες και απλές καθημερινές επιλογές.
* Ένας καλός σύμμαχος για να γίνουμε πιο σίγουροι και πιο αποφασιστικοί είναι η εμπειρία που συσσωρεύουμε με το πέρασμα του χρόνου και μας βοηθά να αποφασίζουμε ευκολότερα και γρηγορότερα.
* Καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των αναποφάσιστων είναι ότι επηρεάζονται από τη γνώμη των άλλων, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορούμε μεν να ζητάμε τη γνώμη ενός τρίτου, αλλά όχι ενός οποιουδήποτε. Είναι καλό να ζητάμε κάθε φορά τη γνώμη εκείνων που είναι περισσότερο σχετικοί, ενδεχομένως και ειδικοί, με το ζήτημα για το οποίο πρέπει να πάρουμε μια απόφαση
 via

Pages