Εσύ είσαι ο έξυπνος και αυτοί οι βλάκες - Point of view

Breaking

Κυριακή, 27 Μαΐου 2018

Εσύ είσαι ο έξυπνος και αυτοί οι βλάκες

Αγαπημένε OSHO, γιατί οι άνθρωποι δε σε προσέχουν; Απ’ την στιγμή που εγώ δέχτηκα τη sanyasa, μπορώ να δω πολύ καθαρά αυτήν την βλακεία τους. Γιατί αυτοί δεν το βλέπουν; 


- Μην είσαι τόσο σκληρός με τους ανθρώπους. Εκτός αυτού, αυτό δε σε αφορά. Αν αυτοί δεν το θέλουν, τότε αυτή είναι η απόφασή τους και η ελευθερία τους. 

Μην αποκαλείς αυτό το πράγμα βλακεία, διότι αν εσύ αποκαλείς αυτό βλακεία, μέσα σου αυτοστιγμής εμφανίζεται το λεπτό Εγώ σου - εσύ δήθεν μπορείς να δεις και αυτοί όχι, διότι εσύ είσαι ο έξυπνος και αυτοί οι βλάκες. Όχι, αυτά τα πράγματα δεν είναι καλά. 


Συνέβη μια φορά το εξής… 

Ο Μωάμεθ πήγε στο τζαμί για να κάνει την πρωινή προσευχή του και πήρε μαζί του ένα νεαρό, ο οποίος ποτέ μέχρι τότε δεν είχε μπει σε τζαμί. Όταν γύρισαν στο σπίτι, ήταν πρωί, νωρίς και οι άνθρωποι ακόμη κοιμούνταν, ο νεαρός είπε στο Μωάμεθ:

- Χαζράτ, κοίτα αυτούς τους αμαρτωλούς, αυτοί κοιμούνται ακόμη. Μα επιτρέπεται να κοιμάσαι τέτοια ώρα; Αυτήν την ώρα πρέπει να προσεύχεσαι!

Ήταν η πρώτη φορά, που αυτός ο νεαρός πήγε ο ίδιος να προσευχηθεί.

Ξέρετε τι είπε ο Μωάμεθ; Σηκώνοντας τα μάτια του στον ουρανό, είπε: «Συγχώρεσε».

- Σε ποιόν είπες «συγχώρεσε», Μωάμεθ?

- Στο Θεό. Θα πάω τώρα πίσω στο τζαμί… αλλά σε παρακαλώ, να μην έλθεις μαζί μου αυτήν τη φορά. Πολύ καλά έκανες, που δεν πήγαινες στο τζαμί πριν, δεν έκανα καλά, που σε πήρα μαζί μου. Καλά έκανες που κοιμόσουνα και συ πριν, τουλάχιστον μέσα σου δε συσσωρευόταν αυτό το Εγώ σου. Τώρα εσύ μου έγινες άγιος με μία μόνο προσευχή, ενώ αυτοί οι άνθρωποι είναι για σένα αμαρτωλοί. Η δική μου η προσευχή έχει χαλάσει με το να σε πάρω μαζί μου. Σε παρακαλώ, μην έρχεσαι άλλη φορά. Τουλάχιστον εγώ δεν σκοπεύω να σε πάρω μαζί μου. 

Και ο Μωάμεθ πήγε πίσω να προσευχηθεί και να ζητήσει απ’ το Θεό συγχώρεση. Έκλαιγε και δάκρυα κυλούσαν στο πρόσωπό του… 

Εσύ δέχτηκες τη sanyasa λίγες μέρες πριν - ή λίγες εβδομάδες πριν - και θεωρείς ότι οι άλλοι είναι βλάκες;

Αυτό είναι λάθος, είναι πολύ λάθος. Στην πραγματικότητα, ο sanyasini είναι εκείνος ο οποίος έπαψε να επεμβαίνει στη ζωή των ξένων ανθρώπων.

 Αυτό που κάνεις, είναι επέμβαση, είναι θέση.

 Γιατί; Εάν οι άνθρωποι δε θέλουν να με βλέπουν, εάν δε θέλουν να με ακούν, εάν δε θέλουν να καταλάβουν τι συμβαίνει εδώ, αυτή είναι η ελευθερία τους, αυτοί πρέπει να μείνουν οι εαυτοί τους. 


Όταν μέσα σας συσσωρεύεται αυτή η στάση, έτσι γεννιέται ο φανατισμός. Τότε μια ημέρα εσείς γίνεστε φανατικοί, τότε μπορεί να φτάσετε στο σημείο να εξαναγκάζετε τους ανθρώπους να έλθουν εδώ… φωνάζοντας τους «Πρέπει να έλθετε!». 


Να τι έκανε η θρησκεία ανά τους αιώνες:
 οι μουσουλμάνοι σκοτώνουν τους ινδουιστές, οι ινδουιστές σκοτώνουν τους μουσουλμάνους, οι χριστιανοί σκοτώνουν τους μουσουλμάνους, οι μουσουλμάνοι σκοτώνουν τους χριστιανούς. Γιατί; Από οίκτο, λένε. Πρέπει να σας βάλουμε στην σωστή οδό. Έχετε ξεφύγει από την οδό και εμείς δεν μπορούμε να σας επιτρέψουμε να ξεφύγετε από τη σωστή οδό.Ελευθερία σημαίνει την απόλυτη ελευθερία.

 Επίσης ελευθερία σημαίνει, ότι μπορείτε να ξεφύγετε από την οδό.

 Όταν εσείς δεν επιτρέπετε στον άνθρωπο να ξεφύγει από την οδό, τότε τι ελευθερία είναι αυτή; 

Όταν εσείς λέτε στο μικρό παιδί:«Είσαι ελεύθερος, αλλά να φέρεσαι σωστά και τι είναι το σωστό, εγώ αποφασίζω», τότε τι σόι ελευθερία είναι αυτή;


Ποιος είστε εσείς, που θα αποφασίζετε τι είναι το σωστό;

 Ο καθένας αποφασίζει μόνος για τον εαυτόν του. 


Είναι πολύ εύκολο να οδηγηθείς σ’ αυτήν την στάση. Να γιατί ανά τους αιώνες επικρατούσε αυτή η βλακεία - εκατομμύρια ανθρώπων έχουν σφαχτεί εν ονόματι της αγάπης, εν ονόματι του Θεού. Πως ήταν αυτό δυνατόν; 

Να πως... οι χριστιανοί θεωρούσαν, ότι εκπληρώνουν το μεγαλύτερο χρέος προς την ανθρωπότητα, διότι μέσα τους επικρατούσε η σκέψη: «Εάν δεν έλθετε προς τον Χριστό, δε θα έλθετε ποτέ προς το Θεό». 

Εάν κοιτάξετε τη λογική τους, αυτή θα σας φανεί πολύ συμπονετική. Εάν όμως έτσι είναι τα πράγματα, ότι δηλαδή μπορείτε να έλθετε στο Θεό μόνο δια μέσου του Χριστού, τότε εκείνοι οι άνθρωποι, που είχαν καεί στην πυρά ζωντανοί ή είχαν σκοτωθεί ή είχαν βασανισθεί, ήσαν πράγματι οι μεγάλοι άγιοι. 


Όμως εμφανίζεται το πρόβλημα. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν, ότι μπορείτε να έλθετε στο Θεό μόνο δια μέσου του Μωάμεθ, διότι ο Μωάμεθ ήταν ο τελευταίος προφήτης. Ο Ιησούς δεν είναι έγκυρος πια. Ο Θεός έστειλε άλλο μήνυμα, πιο τέλειο, ήλθε η νέα έκδοση. Γιατί τότε να ανησυχείτε για τον Ιησού, αφού ήλθε ο Μωάμεθ; Ο τελευταίος πρέπει να είναι και ο καλύτερος, γι’ αυτό ελάτε στο Θεό δια μέσου του Μωάμεθ. Τώρα πια υπάρχει μόνον ένας Θεός και μόνον ένας προφήτης Του και ο προφήτης αυτός είναι ο Μωάμεθ. Και αν δεν τους ακούσετε, αυτοί είναι έτοιμοι να σας σκοτώσουν απλά από την αγάπη, για το δικό σας το καλό.


Και τώρα ακούστε τους ινδουιστές... αυτοί λένε, ότι όλα αυτά είναι ανοησίες, η πιο πρώτη έκδοση είναι η καλύτερη και αυτή είναι οι Βέδες. Γιατί; Διότι ο Θεός δεν μπορεί να κάνει κανένα λάθος, γι' αυτό δεν μπορεί να τελειοποιηθεί. Το πρώτο είναι και το καλύτερο! Αυτός δεν μπορεί να κάνει λάθη, γι' αυτό πώς είναι δυνατό να τελειοποιηθεί; Το πρώτο είναι και το τελευταίο, είναι το άλφα και το ωμέγα. Ο Θεός το έδωσε αυτό μια φορά και για πάντα, προς τι τότε οι άλλες εκδόσεις; Αυτές είναι για τους ανόητους ανθρώπους, που αδυνατούν να καταλάβουν το πρωτότυπο. Εάν μπορείτε να καταλάβετε τις Βέδες, τότε δεν χρειάζεται να καταλαβαίνετε τη Βίβλο ή το Κοράνι, αυτά τα δυο είναι ανόητα. 


Το πρώτο ήταν και το καλύτερο. 

Ο Θεός πίστευε ότι ο άνθρωπος θα καταλάβει. Μετά όμως κατάλαβε, ότι ο άνθρωπος είναι πολύ ανόητος και μόνο λίγοι σοφοί άνθρωποι μπόρεσαν να καταλάβουν. Τότε Αυτός αναγκάστηκε να κατεβάσει το επίπεδό Του λίγο πιο κάτω. Δεν πρόκειται για την τελειοποίηση, απλά Αυτός κατέβηκε πιο κάτω, εκεί, όπου βρίσκεται ο άνθρωπος. Γι' αυτό Αυτός έδωσε τη Βίβλο. Μα και αυτή έμεινε ακατανόητη, γι’ αυτό ο Θεός έδωσε το Κοράνι. Και αυτό έμεινε ακατανόητο, γι’ αυτό ο Θεός έδωσε τον Γκουρού Γκραντ.


Αυτή είναι η πτώση του ανθρώπου. 

Σύμφωνα με τους ινδουιστές, το παρελθόν ήταν τέλειο, από τότε ο άνθρωπος έπεσε, σήμερα επικρατεί η πλέον ανόητη εποχή. Ο άνθρωπος δεν αναπτύσσεται, αυτός κατεβαίνει προς τα κάτω. Δεν πρόκειται για την εξέλιξη, αλλά για τον εκφυλισμό. Οι τέλειοι άνθρωποι ήσαν στην εποχή των Βεδών. 

Σήμερα στη γη υπάρχουν 300 θρησκείες και η καθεμιά φιλοδοξεί τα δικά της, η κάθε θρησκεία είναι έτοιμη να σκοτώσει την άλλη. Από πολύν καιρό η μια κρατάει απ’ το λαιμό την άλλη. Κάτι βασικό πορεύτηκε στη λάθος οδό. Να τι πήγε στραβά - εσείς ζητάτε από μένα να σας επιτρέψω να είστε φανατικοί. Όχι! Αυτό ποτέ δε θα συμβεί, τουλάχιστον με μένα, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ εδώ. Οι άλλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν, να το ερμηνεύουν όπως θέλουν. Δε δικαιούστε να θεωρείτε τους άλλους βλάκες. Οι άλλοι έχουν το δικό τους νου και αυτό είναι θαυμάσιο. 

Άκουσα το εξής: 

Ένα νεγράκι γύρισε στο σπίτι βαμμένος στα άσπρα και είπε:
- Τα παιδιά στο σχολείο με έβαψαν ολόκληρο στα άσπρα.
Η μάνα του έριξε ξύλο για να του βγάλει την βλακεία απ’ το κεφάλι. Γύρισε ο πατέρας στο σπίτι και ρώτησε:
- Τι συμβαίνει εδώ;
Η μάνα του είπε πως τα παιδιά στο σχολείο τον έβαψαν στα άσπρα. Γι’ αυτό και ο πατέρας του έριξε ξύλο για να μάθει να υπερασπίζει την ατομικότητά του. 
Σε λίγο ακούστηκε η σιγανή φωνή του παιδιού:
- Ήμουν λευκός μόνο για 2 ώρες και ήδη σας μισώ, μαύρα σκαθάρια της κοπριάς… 

Και ήσουνα σαν τους άλλους λίγες μόνο εβδομάδες πριν… 
Σας παρακαλώ, να είστε υπομονετικοί, να είστε νοήμονες και να σέβεστε την ελευθερία των άλλων, τον τρόπο της ζωής τους, την οδό τους, την ύπαρξή τους.