50 πράγματα που μάλλον δεν ξέρουμε για το σώμα μας - Point of view

Εν τάχει

50 πράγματα που μάλλον δεν ξέρουμε για το σώμα μας



Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας θησαυρός γεμάτος μυστήρια και που ακόμα μπερδεύει γιατρούς και επιστήμονες για το πως δουλεύει. Χωρίς υπερβολή, κάθε μέρος του σώματός μας είναι και ένα μικρό θαύμα. Δείτε 50 παράξενα πράγματα για το σώμα μας που μάλλον δεν ξέρουμε.

1. Είναι πιθανό, το σώμα μας να μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς ένα εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό των εσωτερικών οργάνων του. Χωρίς στομάχι, σπλήνα, το 75% του συκωτιού, το 80% των εντέρων, ένα νεφρό, ένα πνεύμονα και σχεδόν όλα τα όργανα της λεκάνης και της βουβωνικής χώρας μπορούμε και πάλι να επιβιώσουμε!

2. Όσο ζούμε παράγουμε αρκετό σάλιο που φτάνει να γεμίσει δύο πισίνες. Το σάλιο μας είναι πολύ σημαντικό. Αν κάτι δεν μπορεί να διαλυθεί από το σάλιο, τότε δεν έχουμε καμία γεύση.

3. Το μεγαλύτερο κύτταρο του ανθρώπινου σώματος είναι το ωάριο και το μικρότερο είναι το σπέρμα. Το ωάριο είναι το μόνο κύτταρο του σώματος που είναι ορατό με γυμνό μάτι.

4. Ο πιο δυνατός μυς είναι η γλώσσα και το δυνατότερο κόκαλο η γνάθος.

5. Τα ανθρώπινα πόδια έχουν τα 52 κόκαλα, το οποίο ισούται με το 1/4 του συνόλου των οστών.

6. Τα πόδια έχουν 500.000 ιδρωτοποιούς αδένες και μπορούν να παράγουν σχεδόν μισό λίτρο ιδρώτα την ημέρα.

7. Το οξύ στο στομάχι μας είναι τόσο ισχυρά που μπορούν να διαλύσουν μέχρι και ξυραφάκια. Ο λόγος που δεν είναι επιβλαβή για μας είναι ότι τα κύτταρα του τοιχώματος του στομάχου ανανεώνονται συχνά, σχεδόν κάθε 3-4 ημέρες.

8. Οι πνεύμονες μας περιέχουν περίπου 2.400 χλμ των αεραγωγών και 300-500.000.000 κοιλότητες, συνολικής επιφάνειας περίπου 70 τετ. μέτρων. Επιπλέον, όλα τα τριχοειδή αγγεία που περιβάλλουν τις κοιλότητες των πνευμόνων έχουν μήκος 992 χλμ. Επίσης, ο αριστερός πνεύμονας είναι μικρότερος από τον δεξιό για να χωράει η καρδιά.

9. Το φτέρνισμα "τρέχει" με 160χλμ/ώρα, ενώ ο βήχας με 96 χλμ/ώρα.

10. Το σώμα μας εκπέμπει τόση θερμότητα σε 30 λεπτά που μπορεί να βράσει σχεδόν 2 λίτρα νερού.

11. Ο σίδηρος που υπάρχει στο σώμα μας είναι ίσο με ένα καρφί 7,62 εκατοστών.

12. Η κυψελίδα που παράγεται στα αυτιά μας είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του αυτιού. Προστατεύει το ευαίσθητο αυτί από βακτήρια, μύκητες, βρωμιά και έντομα. Επίσης καθαρίζει και λιπαίνει το κανάλι του αυτιού.

13. Η μυρωδιά του καθενός είναι μοναδική, εκτός από αυτή των διδύμων.

14. Τα δόντια μας αρχίζουν να αναπτύσσονται 6 μήνες πριν από τη γέννησή μας. Γι' αυτό 1 στα 2.000 νεογνά έχει ένα δόντι όταν γεννιέται.

15. Το κεφάλι του μωρού είναι το 1/4 του συνολικού μήκους του, αλλά στα 25 μας είναι μόλις το 1/8. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ανθρώπινα κεφάλια αυξάνονται με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό, τι το υπόλοιπο σώμα.

16. Τα μωρά γεννιούνται με 300 κόκαλα, αλλά με την ενηλικίωση, ο αριθμός μειώνεται σε 206. Αυτό γιατί, μερικά από τα οστά, όπως αυτά του κρανίου, λιώνουν.

17. Δεν μπορούμε να αυτο-γαργαληθούμε. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν προσπαθούμε να το κάνουμε μόνοι μας γνωρίζουμε την ακριβή ώρα και τον τρόπο που θα το κάνουμε, σε αντίθεση με όταν μας το κάνει κάποιος άλλος.

18. Λιγότερο από το 1/3 των ανθρώπων έχει 20-20 στα μάτια. Αυτό σημαίνει ότι 2 στους 3 δεν μπορούν να δουν τέλεια.

19. Η μύτη μπορεί να θυμηθεί 50.000 διαφορετικές μυρωδιές. Οι γυναίκες, μυρίζουν καλύτερα από τους άνδρες, και αυτό ισχύει για όλοι τους τη ζωή.

20. Το ανθρώπινο σώμα εκτιμάται ότι έχει αιμοφόρα αγγεία συνολικού μήκους 96.560 χλμ.

21. Τρία πράγματα ονειρεύονται περισσότερο οι έγκυες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Βατράχια, σκουλήκια και γλάστρες με φυτά. Οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά το αποδίδουν στην αυξανόμενη ανισορροπία των ορμονών στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

22. Η διάρκεια ζωής μιας ανθρώπινης τρίχας είναι 3-7 χρόνια κατά μέσον όρο. Κάθε μέρα ο μέσος άνθρωπος χάνει 60-100 τρίχες. Θα πρέπει κανείς να χάσει πάνω από το 50% των τριχών του τριχωτού της κεφαλής και να είναι εμφανές σε όλους.

23. Το κύτταρο του εγκεφάλου μπορεί να κρατήσει 5 φορές περισσότερες πληροφορίες από ότι μια εγκυκλοπαίδεια. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 20% του οξυγόνου που εισέρχεται στο αίμα μας, και είναι αποτελείται κατά 80% από νερό. Αν και ερμηνεύει σήματα πόνου από το υπόλοιπο σώμα, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αισθανθεί τον πόνο του.

24. Το δόντι είναι το μόνο μέρος του ανθρώπινου σώματος που δεν μπορεί να αυτο-επισκευαστεί.

25. Τα μάτια μας έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος εκ γενετής, αλλά η μύτη και τα αυτιά ποτέ δεν σταματούν να μεγαλώνουν.

26. Μέχρι τα 60, το 60% των ανδρών και το 40% των γυναικών θα ροχαλίζει.

27. Το πρωί είμαστε κατά 1 εκατοστό ψηλότεροι απ' ότι το βράδυ, επειδή κατά τις συνήθεις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο χόνδρος στα γόνατα μας και σε άλλα μέρη συμπιέζεται.

28. Ο εγκέφαλος λειτουργεί με τόση ποσότητα ενέργειας όσο και μια λάμπα των 10 watt, ακόμη και ενώ κοιμόμαστε. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος είναι πολύ πιο δραστήριος τη νύχτα παρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

29. Τα νευρικά ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο τρέχουν με 274 χλμ/ώρα. Οι νευρώνες συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε όλη μας την ζωή. Οι πληροφορίες ταξιδεύει με διαφορετικές ταχύτητες σε διαφορετικούς τύπους νευρώνων.

30. Είναι γεγονός ότι αυτοί που ονειρεύονται πιο συχνά και πιο έντονα, κατά μέσο όρο, έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

31. Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο νύχι είναι στο μεσαίο δάχτυλο.

32. Οι τρίχες του προσώπου -τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες- μεγαλώνουν ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη τρίχα στο σώμα.

33. Υπάρχουν τόσες τρίχες ανά τετ. ίντσα (1 τετ. ίντσα=6,45 τετ. εκατοστά) στο σώμα μας όσο και σε ένα χιμπατζή.

34. Το ανθρώπινο έμβρυο αποκτά δακτυλικά αποτυπώματα από την ηλικία των τριών μηνών.

35. Μέχρι τα 60 μας, οι περισσότεροι από εμάς θα έχουν χάσει περίπου το μισό της όρασης τους.

36. Περίπου 32 εκατομμύρια βακτήρια καταλαμβάνουν κάθε ίντσα του δέρματος μας. Τα περισσότερα από αυτά είναι ακίνδυνα ή και χρήσιμα.

37. Όσο πιο κρύο είναι το δωμάτιο που κοιμόμαστε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να δούμε άσχημο όνειρο.

38. Τα χείλη μας έχουν κόκκινο χρώμα, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης μικροσκοπικών τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα.

39. 300.000.000 κύτταρα πεθαίνουν κάθε λεπτό.

40. Η ταυτοποίηση ενός ατόμου μπορεί γίνει και από τη γλώσσα του καθώς και αυτή έχει τα δικά της μοναδικά αποτυπώματα.

41. Το ανθρώπινο κεφάλι έχει ακόμα συνείδηση για περίπου 15-20 δευτερόλεπτα αν κάποιος αποκεφαλιστεί.

42. Χαμογελάμε με 17 μυς και συνοφρυωνόμαστε με 43.

43. Οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν περισσότερο χωρίς τροφή απ' ότι χωρίς ύπνο. Εφόσον υπάρχει νερό, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει 1-2 μήνες χωρίς τροφή ανάλογα με το σωματικό του λίπος και άλλους παράγοντες. Χωρίς ύπνο όμως, οι αλλαγές στην προσωπικότητα και στην ψυχολογία αρχίζουν μετά από λίγες μόνο ημέρες αϋπνίας. Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αϋπνία είναι 11 ημέρες, στο τέλος της οποίας ο πειραματιστής που το έκανε, μπέρδευε τα λόγια του, είχε παραισθήσεις και συχνά ξεχνούσε τι έκανε.

44. Ο πιο κοινός τύπος αίματος είναι ο "O". Υπάρχει ένας πολύ σπάνιος τύπος αίματος, ο "Hh" ή Bombay Blood, λόγω του ότι ανακαλύφθηκε στην Βομβάη.

45. Για μισή ώρα μετά την σύλληψη κάθε άνθρωπος είναι μονοκύτταρος οργανισμός. Λίγο αργότερα, τα κύτταρα αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται γρήγορα και ξεκινάει η διαμόρφωση του εμβρύου.

46. Οι δεξιόχειρες ζουν κατά μέσο όρο, 9 χρόνια περισσότερο από ό, τι οι αριστερόχειρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των μηχανημάτων και των εργαλείων που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση έχουν σχεδιαστεί για όσους είναι δεξιόχειρες, και που τα καθιστά κάπως επικίνδυνα για τους αριστερούς με αποτέλεσμα χιλιάδες ατυχήματα και θανάτους κάθε χρόνο.

47. Τα αυτιά εκκρίνουν περισσότερο κυψελίδα όταν φοβόμαστε.

48. Τα κοάλα και τα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι τα μόνα ζώα με μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα.

49. Ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που κλαίει από συναίσθημα.

50. Η ανθρώπινη καρδιά μπορεί να εκτοξεύσει το αίμα σε ύψος 9 μέτρων.

ΠΗΓΗ

Pages