10 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για τα μάτια - Point of view

Εν τάχει

10 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για τα μάτια


Τα μάτια μας επιτρέπουν να βλέπουμε το χώρο τριγύρω μας, μετατρέποντας το φως σε ηλεκτροχημικά σήματα στους νευρώνες. Είναι ένα από τα πιο όμορφα όργανα του σώματός μας καθώς τα χρώματα που μπορεί να πάρει είναι άπειρα (δείτε εδώ μερικά όμορφα παραδείγματα). Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 10 ενδιαφέροντα πράγματα για τα μάτια…

1. Οι μυς των ματιών είναι οι πιο ισχυροί μυς του σώματος για την δουλειά που κάνουν. Είναι 100 φορές πιο δυνατοί από όσο θα έπρεπε να είναι…

2. Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας για να τα κρατάμε καθαρά και ενυδατωμένα. Η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα και σκοπό έχει να εξαπλώνει τα δάκρυα σε όλο το μάτι.

3. Τα βλεφαρίδες και τα φρύδια έχουν και αυτά το λόγο ύπαρξής τους. Οι βλεφαρίδες υπάρχουν να για προστατεύουν το μάτι από τη σκόνη ενώ τα φρύδια συγκρατούν τον ιδρώτα από το μέτωπο. Επίσης γνωρίζετε ότι αν πιέσετε το δάχτυλό σας ανάμεσα στα φρύδια μπορείτε να αποσυμφορήσετε τη μύτη σας. Διαβάστε για αυτό και για άλλα 16 ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να κάνει το σώμα σας.

4. Η ίριδα είναι ο μόνος ιστός στο σώμα μας που δεν περιέχει αιμοφόρα αγγεία.

5. Τα μάτια μας μπορούν να επεξεργαστούν 36.000 bits πληροφορίας σε μία ώρα.

6. Τα μάτια ενός ενήλικα έχουν περίπου 2,5 εκατοστά διάμετρο. Από την συνολική επιφάνεια τους, μόνο το 1/6 είναι ορατό.

7. Κατά μέσο όρο, θα δείτε 24 εκατομμύρια εικόνες σε όλη σας την ζωή.

8. Σε ιδανικές συνθήκες, μπορείτε να δείτε την φλόγα ενός κεριού σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων.

9. Το ξέρατε ότι κατά την διάρκεια της ζωής σας, το χρώμα των ματιών σας αλλάζει;

10. Το μάτι είναι το μοναδικό όργανο που μπορεί να δουλεύει συνεχώς χωρίς να χρειάζεται ξεκούραση! Μπορεί το βλέφαρο και οι μυς του ματιού να χρειάζονται ξεκούραση και τα δάκρυα να ανανεωθούν για να κρατάνε το μάτι ενυδατωμένο, το μάτι όμως σαν όργανο δεν κουράζεται ποτέ!

ΠΗΓΗ

Pages